Bostadsinbrotten ökar kraftigt

Inbrotten i villor ökar kraftigt i hela länet. Det handlar om en mer än 50-procentig ökning på ett år. Förra året hade över 2200 villägare i länet inbrott i sina hus.

Kriminalinspektör Tony Roshagen på Polisens nya bostadsinbrottskommission berättar att det många gånger är organiserade ligor från utlandet som slår till.

– Vi vet att det är organiserat, det ser vi på systematiken, tidstempot, geografiska miljöer. Sen är det problemet med att de här som begår inbrotten är ju hitresta så på så sätt vet vi inte vilka de är i nuläget, men vi vet hur de arbetar och var de arbetar. De är mycket professionella, smälter in i miljöer, i just den specifika miljö man befinner sig. Man går runt och kartlägger områden på olika sätt. Vi har fått in indikationer också på att man använder sig av företag, säger han.

Vilken typ av företag?

– Det kan vara företag, det kan vara hushållsnära tjänster, det kan vara andra företag inom byggbranschen kanske.

Och hur skulle det gå till? Att de informerar tjuvarna var det kan finnas någonstans?

– Så kan det vara, så kan det ligga till. Man använder sig av företagen som en fasad också.

Ofta är det mindre gods som stjäls vid villainbrotten, såsom guld , smycken , klockor, mindre hemelektronik och kameror, enligt Tony Roshagen på Polisens nya bostadsinbrottskommission.

En av ligorna som bostadsinbrottskommisionen lyckats kartlägga drog sedan nytta av att de just hade stöldgods som var lite mindre skrymmande och skickade hem det som postpaket. För att minska inbrotten uppmanar Tony Roshagen till försiktighet när man anlitar företag i hemmet.

– Att man är mer i allmänhet lite mer på tå, att man inte kanske anlitar utan någon större eftersökning om det här företaget eller personer man anlitar.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Oscar Skagerlind
oscar.skagerlind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista