Ungdomarna täckte sina ansikten när de fördes in till rättegången.

Sturebymordet i hovrätten

Idag började rättegången i Svea hovrätt mot de två 16-åringar som dömts i tingsrätten för mordet på en 15-årig flicka i Stureby i södra Stockholm i somras. Pojken dömdes för mord och flickan för att ha fått pojken att mörda offret. 16-åringarna dömdes av tingsrätten till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader.

Kammaråklagare Jakob Holmberg vill att båda döms till maxstraffet – fyra års sluten ungdomsvård. I tingsrätten utspelades mycket av rättegången bakom stängda dörrar, men i dag var åhörare välkomna i salen. Varken advokaterna eller åklagaren tyckte att dörrarna behövde vara stängda.

Det mesta i målet är ändå känt sa pojkens advokat Claes Borgström till Radio Stockholm.

Förutom ett tiotal journalister fanns pojkens föräldrar, flickans mamma och låtsaspappa och en del ungdomar på åhörarstolarna. Den dödade flickans familj var däremot inte på plats utan företräddes av målsägandebiträdet. Både han och åklagaren vill att de dömdas straff förlängs.

Tingsrätten bedömde att straffet för en vuxen skulle varit tio års fängelse och på så vis blev straffet för ungdomarna ett år och åtta månaders sluten ungdomsvård. Men åklagaren tycker att straffet ska motsvara livstids fängelse, vilket skulle ge fyra års sluten ungdomsvård.

Åklagare Jakob Holmberg gick bland annat igenom sms-trafiken mellan de dömda som han säger visar hur mordet gått till.

– Planeringen av gärningen, hur den kunde gå till och vad som har förevarit den, det inflytande som flickan har utövat över pojken och att det är det som gör att han i slutänden tar livet av offret.

Flickans advokat Jan Karlsson däremot ville visa att sms:en går att tolka på flera sätt. Flickan förnekar fortfarande att hon har fått pojken att mörda den 15-åriga flickan, även om hon inser att hon har haft inflytande över pojken, säger Jan Karlsson.

– Alltså, man kan inte bortse från att hon har haft en betydelse för den här händelseutvecklingen. Det har hon aldrig förnekat, men hon förnekar att hon har haft ett brottsligt uppsåt, och det är det domstolen ska prova här nu.

Pojkens advokat Claes Borgström tycker inte att det går att visa att mordet har varit planerat som åklagaren menar. Pojken erkände redan i somras att han strypt och sparkat 15-åringen till döds. Claes Borgström säger att det ändå kommer ta tid för honom att ta in det som hänt.

– Han har haft svårt att förstå att han har gjort på det här sättet. Och det är klart att det krävs professionell hjälp för honom att bearbeta den här händelsen lång tid skulle jag tro.

Har han helt förstått det?

– Ja, det har han ju, åtminstone intellektuellt vet han om det, men känslomässigt pågår ju den bearbetningen fortfarande.

Rättegången beräknas pågå i totalt fem dagar till i Svea hovrätt.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Mordet i Stureby

Natten till söndagen den 7 juni 2009 hittades en 15-årig flicka livlös i en skogsdunge i Stureby i södra Stockholm. Hon fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

Hon hade varit på avslutningsfest för högstadiet med jämnåriga ungdomar. På morgonen greps de två 16-åringar som nu misstänks för mord respektive anstiftan till mord. Pojken erkänner dråp medan flickan förnekar uppsåt till brott.

Enligt den rättsmedicinska undersökningen dog 15-åringen av kvävning och annat yttre våld. Motivet bedömdes vara svartsjuka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".