Svårt att klara sig i kylan. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Stockholms län

Vilda djur har svårt att klara sig i snön

Snön och det kalla vädret gör att många av de vilda djur som finns i länet har svårt att hitta mat. Länsstyrelsen ber nu allmänheten om hjälp att stödutfodra framförallt rådjur och dovhjort.

– Nu är det väldigt bra att stödutfodra dem. Och det kan man göra med gräsensilage, säger Camilla Frisch på Länsstyrelsen i Stockholm.

Är det viktigt då att det finns regelbundenhet i utfodringen?

– Ja, det är väldigt viktigt. För annars kommer de ju tillbaks dit och letar efter foder. Så man måste ju fortsätta nu att stödutfodra, för de kommer till de ställen där de är vana att komma till, säger Camilla Frisch.

Kan den här vintern göra att delar av beståndet av rådjur och dovhjort slås ut?

– Ja, håller det här i sig så är det inte alls otroligt utan det är snarare rätt sannorlikt, säger Camilla Frisch

Det är framförallt unga djur som får det tufft när det är svårt att komma åt maten, och då är det en hjälp för djuren om de stödutfodras regelbundet.

Foderplatsen ska ligga så djuren känner sig trygga och inte i närheten av trafikerade vägar.

Och den snörika vintern har även lett till att länsstyrelsen infört ett förbud att jaga råddjur och dovhjort med hund i länet.

– Nu är de så nedsatta i sin kondition. De behöver energi att överleva, och det tar för mycket energi för de här djuren nu som är så nedsatta ändå på grund av det förhållande som är, säger Camilla Frisch på Länsstyrelsen i Stockholm.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".