SÖDERTÄLJE

Tungt för personal i skolhälsovården

Skolhälsovården i Södertälje räcker inte till. Mest utsatt arbetsmiljö har skolsköterskor i områden med många nyinvandrade flyktingar, visar en ny rapport.

Monika Andersson är skolsköterska på Ronnaskolan i Södertälje och har ansvar för nästan 650 elever.

– Jag kan möta barnen ute på skolgården, och då så är det någonting som har hänt eller de vill berätta något som är problem. Jag har ju en öppen mottagning måndag till torsdag mellan nio och tolv varje dag. Då är det drop in och då får alla komma, väga och möta och göra syntest och så, och sen akuta samtal som kan bli, berättar hon.

Vaccinationer, obligatoriska hälsosamtal och kontroller av barn med medicinska risktillstånd, och dessutom öppen mottagning dit elever kan komma spontant med allt från

huvudvärk, stress eller att de utsatts för mobbning och behöver nån att prata med.

Ja det är inte så konstigt att skolsköterskornas arbetsbörda ibland kan bli tung. I Södertälje – liksom i många andra kommuner – anställs inte skolsköterskorna centralt utan av varje rektor

Det kan alltså skilja stort mellan skolorna hur mycket pengar som läggs på elevernas hälsa.

Av skolöverläkare Lasse Bengtssons rapport, som ikväll presenteras för ansvariga politikerna i Södertälje, framgår också tydligt att det är i skolor och områden med många flyktingar och nyinvandrade som skolsköterskornas arbetsbelastning är som störst.

I Ronnaskolan går det alltså uppemot 650 elever på en enda skolsköterska och Monika Andersson önskar ibland hon kunde dela på sig.

– Jag känner att jag skulle nog vilja ha en kollega att kunna rådfråga, man stöter och blöter mycket av det som är. Kvalitetsmässigt så tror jag nog att man ska vara två på sin plats. Man kan göra saker på ett annat sätt, det går smidigare på arbetet om man är två.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".