Biogasmack i Sköndal.
STOCKHOLM

Nya biogasleveranser ska åtgärda brist

Bristen på biogas i länet är på väg att åtgärdas. I dag gick den första leveransen av biogas till Stockholm, från en ny anläggning utanför Örebro.

Enligt Anders Mathiasson, vd på Svenska gasföreningen, betyder det här att bilisterna kan räkna med kortare köer på mackarna framöver.

– Ja, eftersom det här ska täcka upp drygt 400 tankningar per dag så är det ju en god förstärkning, innebär det blir inte samma väntan vid tankstationer och annat, säger han.

Det snabbt ökade intresset för biogas har lett till att många pumpar har stått tomma. Förra året fördubblades biogasförsäljningen i Stockholms län, men leverantörerna har inte lyckats hålla samma takt.

En ny biogasanläggning har precis börjat byggas i Skarpnäck i södra Stockholm, men tillverkningen kan komma igång om tidigast ett år så gasen från Örebro är efterlängtad av privatbilister och taxichaufförer. Till exempel bland dem vid tankstationen i Bromma i västra Stockholm.

– Det är mycket köer på alla ställen när man tankar gas, säger kunden Ulf Springare.

Han välkomnar de nya leveranserna.

– Det låter lovande, får hoppas att det funkar då.

Varje dag ska två lastbilar köras från Örebro med komprimerad gas, som sedan ska ut till länets tankstationer. Det motsvarar ungefär 30 procent av all den biogas som såldes i länet förra året, så bilisterna kommer att märka stor skillnad.

Dessutom kommer vi att få fler leveranser i år – bland annat från Malmö och Katrineholm. Fler anläggningar ska byggas och de anläggningar som redan finns kommer att producera mer biogas än idag.

Och Anders Mathiasson på Svenska gasföreningen tror att bristen på biogas snart kan vara helt löst.

– Alltså, det kommer att bli bättre. Under 2011 när man får in nya anläggningar så kommer den här bristen att vara helt avhjälpt, så att det går åt rätt håll.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".