Stockholm

EU hotar med böter för partiklar

EU hotar nu Sverige med sanktioner för att gällande miljökrav inte uppfylls i bland annat Stockholm. Det är mängden små skadliga partiklar som överskrids på flera Stockholmsgator - och det här kan innebära att ett utvidgat förbud för dubbdäcksanvändade påskyndas.

– Jag tycker att det har blivit en större aktivitet ifrån regeringens sida att vidta rättsliga åtgärder, för att ge kommunerna möjligheter att vidta effektiva åtgärder för att komma till rätta med dubbdäcken, säger Gunnar Söderholm, chef för Miljöförvaltningen i Stockholm.

Att EU nu ökar trycket på regeringen, tror du att det påskyndar hanteringen på något sätt?

– Jag tror att det påskyndar hanteringen.

På flera gator ibland annat Stockholm, överskrids under vintersäsongen EU:s tillåtna nivå för antalet små skadliga partiklar. Det här gör nu att EU hotar Sverige med böter om luften inte förbättras. Såvitt jag förstår så är det minsta fasta skadeståndet 25 miljoner kronor.

Hur allvarligt är det att Stockholm inte klarar de här kraven?

– Det är alltid allvarligt att man inte klarar de regler man har satt upp men man ska komma ihåg att Stockholm generellt har väldigt bra luft jämfört med europeiska storstäder.

För att få ned mängden skadliga partiklar så vill de ansvariga i Stockholm minska dubbdäcksanvändandet, och ett förbud i innerstaden innebär troligen att acceptabla nivåer nås, säger Gunnar Söderholm:

– Vi tror att ett dubbdäcksförbud i hela innerstan skulle vara tillräckligt för att få bort nästan alla överskridanden.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".