TCO: LAS inte orsak till ökande arbetslöshet bland unga

Möjligheten för unga att få en fast anställning tycks bli allt mindre, i takt med att arbetslösheten ökar. Samtidigt menar många kritiker att unga får ännu svårare att komma ut på arbetsmarknaden på grund av LAS, lagen om anställningsskydd. Men så är inte fallet, hävdar fackförbundet TCO i en ny rapport.

Det är inte LAS som gör att unga inte får fasta jobb, säger förbundets ordförande Sture Nordh.

– Det finns en väldigt förenklad bild av problemet med ungdomsarbetslöshet idag. Det handlar inte om att LAS är orsaken till det, utan det är mycket mer sammansatt, säger han.

TCO skriver i sin rapport att den ökande ungdomsarbetslösheten beror på lågkonjukturen och på att unga inte har tillräckligt bra utbildning. Men många andra har även börjat skylla på LAS, lagen om anställningskydd.

Kritiker, till exempel både Centerpartiet och Folkpartiet, vill att lagen luckras upp. De anser regeln "sist in, först ut" gör att många unga aldrig får fotfäste på arbetsmarknaden och att den starka arbetsrätten gör att företag inte vågar anställa personer med liten erfarenhet.

Men enligt TCO är det här en myt. Att allt fler unga är utan jobb har inget att göra med det svenska anställningsskyddet.

Samtidigt pekar fackordförande Sture Nordh på att det finns ett utbrett så kallat "visstidsmissbruk" – framför allt inom kultur- och mediabranschen – där företag genom korta vikariat systematiskt undviker fasta anställningar.

– Man använder lagsftiftningen för att bidra till en rättslöshet. Det här är ett missutnyttjande som visar inte att lagen är för rigid, utan att den i själva verket har för många kryphål.

Medieföretagens korta anställningsformer har blivit en slags branschkultur. Och journaliststudenterna Tove Björnlund och Fabian Sturm, som läser till journalister på JMK i Stockholm, är förberedda på att hoppa mellan olika jobb när de studerat klart.

– Ja, det känns som att man aldrig kommer att få ett fast jobb i hela sitt liv, och det är ju tråkigt, men samtidigt så jobbar jag hellre med något jag tycker är kul än att lida varje dag, säger Tove Björnlund.

– Alltså det känns ju jävligt osäkert liksom, man ska bli utnyttjad och sen bortkastad, säger Fabian Sturm.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".