Snart grönt ljus för ny sorts busslinje

Snabb-bussar från Värmdö till Täby, på egna filer med grönt ljus rakt genom centrala Stockholm med mellanlandning i Cityterminalen. Det är en idé som nu ska studeras närmare av SL.

Och lösningen förespråkas av SL:s styrelseordförande:

-Fördelen är att effektiv och snabb kollektivtrafik tvärs över länet med buss kan bli mycket billigare än med tåg eller spårvagn, säger trafiklandstingsrådet, och SL:s ordförande, moderaten Christer G Wennerholm.

Systemet, som finns på många platser utomlands, kallas BRT - Bus Rapid Transit, och skulle för Stockholms del kunna innebära snabbare långfärdsbuss-linjer som förbinder till exempel Värmdö i ost med Kista och Täby på andra sidan stan.

Cityterminalen, som SL äger till 40 procent, men inte utnyttjar alls idag, skulle kunna bli navet, det centrala stoppet för dessa prioriterade busslinjer.

Det finns en påfallande politisk enighet i SL:s styrelse kring tankerna på BRT-busslinjer.

-I huvudsak är det jättebra ur alla synvinklar- inte minst för miljön, och för att resenärerna lättare kan ta sig dit de ska, säger socialdemokraternas Lars Dahlberg.

Men han pekar på ett bekymmer - egna trafiksignaler och helt egna bussfält in till Cityterminalen mitt i City kommer inte bli helt lätt att ordna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".