Här är Magnus Ladulås begravd.

Magnus Ladulås grav öppnas

Magnus Ladulås grav i Riddarholmskyrkan i Stockholm kommer att öppnas för undersökning, som en del i jubileumsåret för Birger Jarl i år. Det är Västergötlands museum som begärt att få öppna graven för att fastställa släktskapet mellan honom och kvarlevorna efter den person som man tror var Birger Jarl, Magnus Ladulås far.

Birger Jarls grav i Varnhem i Västergötland öppnades 2002 och då togs DNA-prover på kvarlevorna av den man som antas vara Birger Jarl. Genom att jämföra med DNA-prover från sonen Magnus Ladulås, hoppas forskarna kunna fastställa hans identitet.

Birger Jarl var den siste jarlen i Sverige och under en period förmyndare för sin son kung Valdemar, som senare följdes av Kung Magnus Ladulås. Jarlämbetet, som betecknade en person som hade makten över ett större geografiskt område och som i vissa fall även var kungens närmaste man, avskaffades 1308.

Arkeologen Maria Wretemark säger till Sveriges Radio Skaraborg att gravöppningen förmodligen sker efter turistäsongen tidigt i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista