Butiksrån i Nacka. Foto: Polisen.

Våldsbrotten ökar och stölderna minskar

Uppdaterad 15:54
Under de senaste tio åren har stöldbrott minskat, medan allt fler våldsbrott anmäls. Stölder ur och från bilar har till exempel halverats. Det visar ny statistik över den senaste tioårsperioden, som Brottsförebyggande rådet, Brå, presenterar idag.

En trolig orsak till att bilinbrott minskat är, enligt Brå, att ett förstärkt stöldskydd har gjort det svårare att ta sig in i och stjäla bilar.

En annan slutsats som Brå drar av den nya statistiken är att nya medier – som internet och mobiltelefoner, allt oftare för att begå bedrägerier. Bedrägeribrotten har mer än fördubblats under de senaste tio åren.

En orsak till att anmälda bedrägeribrott ökat kraftigt kan enligt statistikern Jessica Svedlund vara att en person som begår såna brott ofta lyckas lura flera offer och att det i så fall resulterar i många polisanmälningar.

Anmälningar för våldsbrott och andra typer av brott mot person, som hot, ofredande och sexualbrott, har ökat under hela decenniet. De anmälda våldsbrotten ökade exempelvis med nästan 50 procent, enligt Brås siffror.

En typ av brott som också fortsätter öka, är butiksrånen. I Stockholm är ökningen större än i landet i övrigt, eller 19 procent. Dick Malmlund, säkerhetschef för Svensk Handel, är bekymrad över utvecklingen. Han säger till Radio Stockholm att trenden med allt fler butiksrån, som dessutom allt oftare begås av beväpnade gärningsmän, är ytterst oroande.

– Om tre år kommer det att begås fler väpnade butiksrån än rån där gärningsmannen inte har vapen. Butiksanställda arbetar i en allt mer riskfylld bransch, säger Dick Malmlund.

Totalt sett har antalet anmälda brott ökat med 15 procent de senaste tio åren och den största ökningen kan hänföras till de senaste åren. Förra året anmäldes fler brott än något annat år sedan mätningarna började 1950, enligt Brå.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".