1 av 14
Manifestation för Ahmed 'Romario' Ibrahim. Foto: Lars Pehrson / Scanpix.
2 av 14
Branden i Rinkeby krävde sju liv. Foto: Fredrik Sandberg /Scanpix.
3 av 14
Polis på plats. Foto: Gunnar Lundmark /Scanpix.
4 av 14
På den ena färjan slets ett hål upp i sidan. Foto: Maja Suslin/Scanpix.
5 av 14
Mordplatsen i Stureby. Foto: Pontus Lundahl /Scanpix.
6 av 14
Astrid Lindgrens barnsjukhus. Foto: Claes Nordfjell /Scanpix.
7 av 14
Små öron behöver stora skydd. Foto: Mark Earthy /Scanpix.
8 av 14
Fyra år till nästa gång. Foto: Pontus Lundahl /Scanpix.
9 av 14
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria. Foto: Anders Wiklund /Scanpix.
10 av 14
Två män sköts ihjäl i föreningslokalen Oasen. Foto: Simon Paulin /SvD /Scanpix.
11 av 14
Explosionen skedde på Bryggargatan. Foto: Claudio Bresciani /Scanpix.
12 av 14
Vargtiken sövdes och förseddes med sändare. Foto: Länsstyrelsen i Stockholm.
13 av 14
Marita Lärnestad (M) har utsatts för hot. Foto: Johan Engman /Scanpix.
14 av 14
Kristina Axén Olin är en av de som får visstidspension. Foto: Dan Hansson/Scanpix.

Stockholmsnytts temasidor

Radio Stockholm samlar information om stora nyhetshändelser på temasidor. Här hittar du kort information om händelserna och länkar till temasidorna.


Höga ersättningar till avgångna politiker

Politiker som haft långa heltidsuppdrag i kommuner och landsting har, när de lämnar sina uppdrag, möjlighet att få en särskild ersättning fram tills de fyller 65 år. I många fall handlar det om tiotusentals kronor i månaden, som politikerna får utan några krav på motprestation.

Hur går det här ihop med arbetslinjen? Radio Stockholm har tillsammans med Sveriges Radios lokala kanaler och Ekot granskat systemet med politikers visstidspensioner.


Kriminella gäng i Södertälje

En enkät som Radio Stockholm gjort visar att mer än 150 politiker i Södertälje tycker att kriminella gäng är ett stort problem för kommunen.

I en serie inslag skildrar Radio Stockholm hur gäng som det kriminella Södertäljenätverket påverkar staden och hur gängets  brottslighet ser ut.

Samtidigt oroas anställda hos Socialtjänsten över en ny grupp som rekryteras till kriminella gäng. De sköter sig i skolan, kommer hem i tid – och begår brott där emellan.


Vargarna i Riala

En ensam varghanne vandrade 2009 in i länet från Gävletrakten. Tillsammans med en vargtik har han bosatt sig i Rialatrakten i Norrtälje. Under våren 2010 fick de valpar.

Vargfamiljen väcker starka känslor hos de som bor i området.

Det har hänt att vargarna gått till attack mot hundar i området och det finns både de som vill ha dem kvar och de som helst skulle vilja att vargarna höll sig någon annanstans.

 


Självmordsattentat i Stockholm

Mitt i julrusningen, den 11 december, sprängde en man sig själv i luften på Bryggargatan, strax intill Drottninggatan i centrala Stockholm. Enligt Säpo var han utrustad med flera bomber och troligen på väg till en plats med mer folk.

Strax innan explosionen hade en bil exploderat inte långt därifrån. Den bilen kunde senare knytas till mannen.

Två personer fick lindriga skador i samband med händelserna.


Dubbelmordet på Oasen i Ronna

Sommaren 2010 sköts två män ihjäl i en lokal i Ronna i Södertälje. En av männen var en lokal profil i fotbollslaget Assyriska.


Valet 2010

I september var det dags för val till riksdag, kommuner och landsting.

Då skulle det avgöras om de borgerliga skulle få förnyat förtroende av väljarna eller om de röd-gröna skulle ta tillbaka makten på riksdagsplanet. Radio Stockholm bevakning av valrörelsen - och resultatet efteråt - i länets kommuner och landstinget.


Bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling

Den 19 juni 2010 fick kronprinsessan Victoria sin prins. Bröllopet samlade hundratusentals nyfikna, både stockholmare och turister från när och fjärran, i Stockholm. Staden förberedde med sin egen kärleksfestival - Love Stockholm 2010.

 


Mordet i Stureby

Natten till den 7 juni 2009 hittades en 15-årig flicka livlös i Stureby i södra Stockholm.

Kort därefter greps en 16-årig flicka och en 16-årig pojke misstänkta för dådet. Historien som därefter rullades upp chockade många.

Pojken dömdes för att ha utfört dödsmisshandeln, flickan för anstiftan, det vill säga för att ha uppmanat till det.


Helikopterrånet

Onsdagen den 23 september 2009 genomfördes en spektakulär kupp där rånarna använde helikopter för att ta sig in i bevakningsföretaget G4S värdedepå i Västberga i södra Stockholm.

Samtidigt hindrades polisens helikoptrar från att lyfta på grund av en misstänkt väska precis i närheten av basen i Myttinge. 

Men det dröjde inte länge innan polisen börjat gripa misstänkta. Några månader efter rånet hade ett tiotal personer häktats misstänkta för inblandning i rånet. De var misstänkta för att till exempel ha planerat rånet, flugit helikoptern och saboterat polisens helikoptrar. 

Ett halvår efter rånet arbetade fortfarande 15 poliser heltid med utredningen.

Flera personer dömdes så småningom för inblandning i rånet, men polisen tror inte att alla som var inblandade har hittats.


Svininfluensan i länet

Hösten 2009 slog svininfluensan till mot Sverige. För att förebygga sjukdomsfall ordinerades vaccinering för så många som möjligt, även små barn och friska vuxna, och på vissa håll blev det mindre kaos när hundratals dök upp vid vårdcentralerna för att få sin dos.


Mordet i Kista

Natten mot den 18 oktober 2008 knivskars 23-årige Ahmed Ibrahim Ali, även kallad Romario, till döds i närheten av E4:an i Kista i nordvästra Stockholm. En person frikändes i tingsrätten från mordet, trots att han erkänt att han knivskurit Romario, men dömdes senare i hovrätten.


Misstänkt dråp på spädbarn

I september 2008 dog ett spädbarn på Astrid Lindgrens sjukhus. Barnets läkare greps senare av polis och häktades på sannolika skäl misstänkt för dråp. Hon släpptes senare, men var fortfarande misstänkt sommaren 2010. 

Enligt åklagaren skulle hon medvetet ha gett barnet en dödande dos morfin och tiopental, ett kraftig lugnande och sövande narkosmedel. Rättegången i ärendet inleddes hösten 2011.


Brand i Rinkeby krävde sju liv

En mamma och sex barn, samtliga flickor, omkom i samband med en brand i Rinkeby i västra Stockholm. De dog av rökförgiftning när de försökte ta sig ut genom det rökfyllda trapphuset. 

Branden, sommaren 2009,  kom också att utlösa en debatt om hur information om brandsäkerhet sköts, inte minst till grupper som inte har svenska som modersmål.


Gotlandsfärjor i kollision

Vid 11-tiden den 23 juli 2009 kolliderade två Gotlandsfärjor i Nynäshamn. I den ena färjan slogs ett stort hål upp i skrovet. Flera personer skadades, men ingen omkom. På fartygen fanns sammanlagt över 1 800 passagerare.


Barn riskerar hörseln på festivaler

Barnfamiljer vallfärdar till sommarens musikfestivaler, men även om barnen har särskilda hörselkåpor på, så riskerar det höga ljudet att skada barnens hörsel. Hörselskydden är nämligen inte anpassade för riktigt små barn. Sommaren 2009 granskade Radio Stockholm riskerna med att ta med små barn på konsert.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista