BOTKYRKA

Flera män skjutna i benet i Botkyrka

Sju män i Botkyrka har de senaste månaderna skjutits i benet. I flera av fallen är det personer som är kända av polisen sedan tidigare som blivit skjutna.

– Det är som är likadant, likartat, det är att alla målsägare har skjutits i höger lår. En av skjutningarna där var det ett flertal skott som avlossades av olika kaliber, men de flesta har skjutits med finkalibrigt vapen i höger lår med ett skott, säger Torsten Alm, kriminalinspektör på spaningsroteln i Södertörn.

För sjunde gången på några månader blev en man skjuten i benet i Fittja/Alby-området igår kväll. Det finns likheter mellan händelserna – i samtliga fall har män blivit utsatta och de har alla skjutits i höger ben med ett finkalibrigt vapen. Men det finns också skillnader. I tre av fallen handlar det till exempel om män mellan 25 och 35 år, alla tre kända av polisen sen tidigare. Bland de fallen finns skjutningen igår kväll.

När det gäller fyra av de andra skjutningarna ser polisen ett annat samband. De rör unga killar under 18 år som är uppväxta i samma område och känner varandra.

– Det finns ju rykten som säger att det här var ett inträdesprov i ett gäng eller att bli märkta av ett gäng, säger Torsten Alm.

Alltså att man skulle skjuta dem i benet som en sorts bekräftelse på att de tillhör i ett gäng?

– Ungefär så, det finns ett sådant rykte. Men vi har ingen bekräftelse på att sådant har över huvud taget skett.

Vad som var orsak till gårdagens skjutning vet polisen ännu inte. Framöver kommer polisen att försöka utesluta att skottskador i benet är självförvållade genom teknisk undersökning.

Enligt mannen som sköts igår blev han först misshandlad och sen skjuten med flera skott:

– Han säger sig då ha blivit misshandlad av ett gäng för honom okända personer, upp till med fyra-fem stycken som skulle vara maskerade och under den här misshandeln som bestod av slag och sparkar, så blev han även då skjuten, berättar Torsten Alm.

Ylva Bogegård
ylva.bogegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".