Söderledstunneln har tidigare granskats.

Miljöfarliga partiklar i tunnlar undersöks

Bygget av Citybanan genom Stockholms innerstad för fullt och frågan är hur miljön nere i de djupa tunnlarna kommer att påverka oss trafikanter. Forskare vid Karolinska institutet jämför därför nu hur luften i vägtunnlar är jämfört med i tunnelbanan.

Forskare vid Karolinska institutet har under snart fyra år studerat hur luften i tunnelbanan påverkar människan. Britt-Mari Larsson på institutionen för Folkhälsovetenskap har projektlett studien:

– Partikelnivåerna är höga i Stockholms tunnelbana, väl i samma nivå som man kan mäta på högt trafikerade gator i Stockholms innerstad. Sedan har vi tidigare gjort en studie i vägtunnelmiljö där vi har kunnat uppmäta inflammatoriska effekter och vi vill jämföra om den här miljön kan ge samma effekt på människan, säger Britt-Mari Larsson.

I luften i tunnelbanan finns det en stor mängd partiklar som virvlar upp när tågen sliter på rälsen. De består mest av järn och är något större än de som rivs upp i vägbanan. I ett tidigare forskningsprojekt har Britt-Mari Larsson kunnat visa att bilister som åker genom Söderledstunneln får in partiklar i lungorna som kan ge en akut inflammation i luftvägarna, nu jämförs de båda studierna.

Testerna i tunnelbanan genomförs i före detta Spårvägs-museets lokaler under perrongen vid Odenplan. Där får försökspersonerna vara i två timmar under rusningstrafik, och flera blodprov tas. Efter 14 timmar så görs en bronkoskopi,för att se vad som syns i lungorna. Men hittills har man inte hittat några stora effekter.

Enligt Britt Mari Larsson är det troligen partiklarnas sammansättning och skillnad i storlek som är orsaken till att resultaten skiljer. Hur vi påverkas av förändringen av cellerna i blodet är ännu för tidigt att säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista