En person omkom i olyckan vid Kista galleria. Foto: Leif R Jansson /Scanpix.
Stockholm

En döms för dödsras vid Kista galleria

Uppdaterad 16:54
En byggnadsingenjör dömdes idag till villkorlig dom och dagsböter efter dödsolyckan vid ett bygge intill Kista galleria i nordvästra Stockholm i juli 2008. En byggnadsarbetare omkom och ytterligare två personer skadades allvarligt när en balk gav vika och flera sju ton tunga betongplattor rasade ned.

Det här är första gången i Sverige som en byggnadsingenjör fälls för vållande till annans död, och åklagare Leif H Johansson har ännu inte bestämt om han kommer att överklaga.

– Som det ser ut nu så kan jag nog säga att jag är rätt nöjd med domen, men jag tycker nog att domstolen kanske kunde ha sett lite allvarligare på det. Det var illa nog med skador och en död, men det kunde ha blivit ännu mycket värre av det här, säger åklagare Leif H Johansson.

När den bärande stålbalken plötsligt gav vika följde två byggnadsarbetare med ner i rasmassorna. Den ena mannen omkom omedelbart, men den andra klarade sig med en ryggfraktur och flera benbrott. En bilist som kom åkande på Hanstavägen, precis under själva byggplatsen, fick också livshotande skador när de stora betongklossarna föll ned och krossade hans bil.

Enligt Leif H Johansson har båda de män som skadades fått bestående men.

– Ja, de är såvitt jag förstår invalidiserade för livet.

Fyra personer misstänktes för arbetsmiljöbrott i samband med olyckan, men bara en av dem fälls idag. Det är en kvinna anställd på byggföretaget Cremona som av misstag skickade iväg fel ritning till det företag som skulle tillverka balkarna – en ritning där balkarna var alldeles för smala.

Åklagaren ville ha kvinnan fälld för grovt brott, men Solna tingsrätt ser flera förmildrande omständigheter och dömer henne till villkorlig dom och dagsböter. Hon ska dessutom betala sammanlagt 46 200 kronor till den döde mannens familj.

Enligt rätten var kvinna mycket stressad när hon ändrade ritningen på balkarna från 25 till sju millimeter, och hon bröt inte avsiktligen mot arbetsmiljölagen enligt domstolen.

Åklagare Leif H Johansson säger att det här är första gången som en byggkonstruktör döms för vållande till annans död i Sverige. Ändå skulle han vilja se ett strängare straff.

– Det är så mycket slarv inbyggt i det här. Jag tycker nog att hennes slarv i det här fallet ligger väldigt nära gränsen för grovt brott. Möjligen i den delen finns det en möjlighet att klaga, säger han.

De tre personer som frias av tingsrätten är dels en kollega till den dömda kvinnan som stod åtalad för att inte ha kontrollerat hennes arbete, dels en arbetsledare på ett annat företag som lät byggarbetarna jobba på hög höjd utan skyddsutrustning och dels en arbetsledare som lät bilar köra genom byggnadsplatsen trots att tunga lyft pågick ovanför vägen.

Men enligt åklagare Leif H Johansson var det aldrig särskilt troligt att tingsrätten skulle fälla fler än en person för vållande till sammas persons död.

Byggföretaget Cremona, där den dömda kvinnan alltså jobbade när olyckan inträffade, döms att betala en företagsbot på 1,5 miljoner kronor.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".