Tvååring räddas ur kollapsat hem på Haiti.

Insatser på Haiti förbereds

Behovet av hjälpinsatser är enormt efter jordbävningen i Haiti som har skördat omkring 50 000 människoliv. Igår tog Myndigheten för samhällsskydd och beredskap beslut om att skicka ett team och flera andra organisationer förbereder insatser. Louis Riddez, traumakirurg på Karolinska universitetssjukhuset, står standby för att åka till Haiti med Läkare utan gränser.

Louis Riddez väntar på besked inom en eller ett par dagar om han ska åka, men säger till Radio Stockholm att det också kan handla om att åka dit om några veckor. De läkare som kommer dit nu kommer då att behöva avlösning.

Louis Riddez har tidigare varit på plats vid andra katastrofer och vet en del av vad som kan vänta.

– Vad vi vet från tidigare erfarenheter är att de allra värsta skadorna kan vi inte åtgärda då, för det är försent. De svårast skadade klarar sig ofta inte mer än några timmar efter jordbävningen. Men sen finns det väldigt mycket skador på armar och ben och sårskador och lindrigare skador som också behöver vård förstås och som man måste ta hand om. Dessutom har vi den vanliga akuta problematiken som kejsarsnitt, blindtarm, tarmvred. Människor är ju sjuka precis som vanligt trots en jordbävning, så där kan man också ha problem att ta hand om de patienterna, berättar han.

Men även om man vet vilken uppgift som väntar så är det svårt att inte bli berörd på platsen, enligt Louis Riddez.

– Man blir ju alltid bestört ändå när man kommer på plats och ser all förödelse, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista