Politisk strid om landstingsupphandlingar

Det politiska tonläget hårdnar alltmer mellan majoriteten och oppositionen i landstinget när valrörelsen nu drar igång på allvar. Vid årets första sammanträde i landstingsstyrelsen hamnade ekonomin snabbt i fokus. Enligt oppositionen försöker den borgerliga landstingsledningen hemlighålla viktiga siffror kring planerade upphandlingar.

– Allt mer i landstinget privatiseras och det leder i sin förlängning till allt fler upphandlingar. Vi politiker är ombud för skattebetalarna och det är självklart att vi ska vara involverade i stora upphandlingar, så att vi också kan stå till svars om det går fel, säger vänsterpartiets Birgitta Sevefjord.

En viktig orsak till att den politiska temperaturen stiger är givetvis att valrörelsen nu dragit igång på allvar. Det oppositionen väljer att skjuta in sig på är hur den borgerliga alliansen hanterar landstingets upphandlingar.

De senaste åren med har präglats av en rad upphandlingar - alltså verksamhet som privatiserats. Upphandlingar som inte alltid gått utan problem - tvärtom har landstinget påfallande ofta misslyckats med kvalitetskontrollen. Man har helt enkelt inte fått det man har krävt och har betalt för.

Därför kräver nu oppositionen, framförallt Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, bättre riktlinjer och tydligare underlag. Det är helt enkelt en förtroendefråga, säger oppositionslandstingsrådet Birgitta Sevefjord (V)

– Det är självklart att vi ska ha insyn i hur pengarna förvaltas i Stockholms läns landsting för det är skattebetalarnas pengar. Ytterst handlar det om öppenhet, insyn och demokrati, säger vänsterpartisten Birgitta Sevefjord.

Den borgerliga alliansen medger å sin sida att en del misstag begåtts tidigare, men att man lärt av det. Tydligare riktlinjer skulle vara klara redan nu, men enligt finanslandstingsrådet, moderaten Catharina Elmsäter Swärd har det inte hunnits med än. Hon håller med om att insyn är viktigt men tror inte väljarna väntar sig att politikerna ska ha total kontroll på alla detaljer.

– Jag tror inte att väljarna förväntar sig att vi på politisk ledningsnivå ska sitta och fundera på vilka plasthandskar eller plåster eller datorskärmar som ska finnas i verksamheten.

Men det är i alla fall viktigt att ni har den övergripande kontrollen?

– Absolut, och det är därför som vi har tagit tag i det här arbetet. Och vi har rätt så fort för att vara ett stort landsting tagit fram ett nytt förslag till förtydligande, bättre riktlinjer. Vi har gjort det från november och klara med det alldeles snart, säger finanslandstingsrådet, moderaten Catharina Elmsäter Swärd.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".