Fler hänsynsområden kan bli verklighet

Försöket med hänsynsområden i skärgården - områden där tystnad råder - har fallit väl ut och nu finns planer på fler.

– När barnen är ute och åker jolle på kvällen, har det tidigare uppfattats som lite störande. Det har vi fått svar från allmänheten om, att man uppfattar en förbättring i just de här områdena – i stället är man ute och ror, säger Ingrid Nordemar, handläggare på Naturvårdsverket.

Det har blivit tystare i de så kallade hänsynsområdena Stora Nassa i värmdö kommun och huvudskär i haninge. Det här är oråden som redan från början var tysta platser. Ögrupperna ligger lång ut i skärgården och för att ta sig dit måste man ha egen båt.

Tanken med hänsynsområdena var att behålla buller och nedskräpning på minimal nivå - så har det blivit förutom att Huvudskär fortfarande, liksom tidigare har en del problem med nedskräpning.

Det ska åtgärdas genom bättre möjligheter för besökarna att bli av med sina sopor.

Och nu finns alltså planer på fler hänsynsområden i skärgården:

– Det är trevligt om man kan sprida lite på det, så att man får större geografisk täckning, kanske områden som ligger lite närmare kusten, säger Ingrid Nordemar.

Ylva Bogegård
ylva.bogegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".