Nynäshamn

Varg kan röra sig i Ösmo

Ett djur som kan vara en varg har siktats i länet - den här gången betydligt längre söderut än i vanliga fall. Mona Åström, som bor i Ösmo i Nynäshamn fick en rejäl överraskning i morse när hon stod öga mot öga med det stora djuret.

– Den bara blängde på mig, säger Mona Åström och berättar att djuret innan dess hann skrämma hennes katt rejält.

– Sen bara lommade den iväg i lugnt mak.

Ja, Mona Åström och hennes 19-årige son blev ordentligt överraskade av det stora djuret, och ännu mer överraskade blev de när en viltvårdare som kom till platsen och undersökte spåren bekräftade att det mycket väl kunde röra sig om en varg.

I eftermiddags kom också länsstyrelsens personal till platsen och spårade. Beskedet blev att de varken kan bekräfta eller dementera – spåren var för otydliga för att avgöra med säkerhet om dem kom från en varg eller inte.

Men Anders Bjärwall, som är doktor i zoologi och tidigare rovdjursexpert vid Naturvårdsverket, säger att Mona Åströms historia mycket väl KAN stämma.

– Ja, den påminner ju om liknande berättelser som jag har hört många under årets lopp. Det låter ju som det skulle kunna vara en varg och samtidigt så vet vi att det är lätt att ta fel och att det finns djurarter som man kan blanda ihop den med. Men vi har ju svenska vargar som under något år eller så har rört sig mer än 1000 kilometer och i princip kan de hamna var som helst.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".