Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Polismärke. Foto: Scanpix.

Fler poliser varnade i tjänst 2009

Förra året blev 22 poliser i Stockholms län varnade av Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd. Det är nästan lika många som i hela Sverige året innan, då 23 poliser fick en varning.

En förklaring är att antalet anmälningar mot poliser har ökat, säger Lena Kangas, enhetschef för polisens interna utredningar i Stockholms län.

– Man kan ju tro att vår personal sköter sig sämre, är på något vis busigare. Det är de inte, utan det är bara att vi granskar ärenden så noga, säger hon.

Förra året resulterade granskningarna i att 22 poliser i länet fick en varning, jämfört med 59 i hela landet. Det handlar om poliser som avlossat vådaskott, som glömt att låsa in sina tjänstevapen, som visat upp sin tjänstelegitimation för att komma in på krogen eller tappat bort sin pepparspray.

Fyra poliser i länet avskedades under 2009 – en efter att ha dömts för dataintrång, en annan efter att ha dömts för grov förskingring och vapenbrott. Lika många poliser fick löneavdrag. Dessutom blev tre polisstudenter avstängda från sin utbildning.

Men enligt Lena Kangas beror inte det här på att stockholmspolisen är mer brottsbenägen eller slarvig än tidigare, utan på att fler fall upptäcks.

– Vi har lagt ner mycket resurser de senaste åren och polismyndigheten i Stockholms län, vi är kända inom polisväsendet för att vara väldigt väldigt noga inom det här området.

Förra året anmäldes 1468 poliser i Stockholms län för någon typ av brott – det är 124 fler än under året innan. Många anmälningar gjordes av personer som ansåg sig ha blivit utsatta för övervåld. Ofta från ungdomar som vägrat lyda polisens order om att till exempel lämna en stökig demonstration.

– De har inte klart för sig att polisen har de här maktbefogenheterna och då blir det gärna en anmälan, "polisen var brysk, de har kränkt mig".

Men Lena Kangas ser det som ett sundhetstecken.

– Folk är inte rädda för att anmäla om de tycker att makten gör fel och det är helt i sin ordning. Så jag kan då inte läsa av att polisen skulle ha blivit kriminell.

Under 2009 gick 18 av de anmälda fallen vidare till åtal. Resterande 1450 ärenden granskades av Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Disciplinpåföljder för landets poliser

2009:

 • Sex poliser avskedade (varav fyra i Stockholms län).
 • Elva poliser fick löneavdrag (varav fyra i Stockholms län).
 • 59 poliser varnade (varav 22 i Stockholms län).

2008:

 • Fem poliser avskedade.
 • Åtta poliser fick löneavdrag.
 • 23 poliser varnade.

2007:

 • Två poliser avskedade.
 • Tolv poliser fick löneavdrag.
 • 15 poliser varnade.

2006:

 • Sju poliser avskedade.
 • Sju polisen fick löneavdrag.
 • 18 poliser varnade.

Källa: Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".