Skolmaten ska lagas på skolan.
Tyresö

Tyresö slutar med uppvärmd skolmat

Tyresö kommun tänker bygga om alla skolkök så att maten lagas på varje skola. I dag lagas maten på centralkök och värms upp på skolorna.

Eleverna Ellen Andrae, Nicole Borg och Elin Hagman på Tyresö Gymnasium gillar att maten ska lagas på skolan i framtiden, för maten som serveras idag är inte bra, säger de.

– Det är väldigt enformigt. Det är i princip samma sak hela tiden. Det är inte så kul mat om man säger så, säger Elin Hagman, elev på Samhälls- och medieprogrammet, Tyresö gymnasium.

– Färsbiff, spansk, grekisk, köttbullar; allt är likadant, bara olika former, och det kallas för olika saker, säger Nicole Borg, elev på Samhälls- och medieprogrammet, Tyresö gymnasium.

– Det är ju alltid samma potatisbullar och blodpudding, nästan varje måndag. Och det är jättetråkigt, säger Ellen Andrae, elev på Samhälls- och medieprogrammet, Tyresö gymnasium.

Det är lunchtid för 1 400 elever på Tyresö gymnasium. I dag lagas skolmaten på ett centralkök och dagen efter skickas den ut till skolorna för uppvärming. Men kommunstyrelsen kommer inom kort att ta ett inriktningsbeslut att succesivt bygga om mottagningsköken till tillagningskök, i alla 15 kommunala grundskolor, inom två år.

Elever kommer då att få stora möjligheter att påverka vilken mat som serveras och det blir en konkurrensfördel i kampen om gymnasielever, tror rektorn Helene Bergström.

– Många gånger så är maten en stor och viktig fråga för eleverna. Så det här skulle kunna bli en fråga där de verkligen är med och påverkar. Här skulle det kunna bli en sund och bra mat som är härlagad, säger Helene Bergström, rektor vid Tyresö gymnasium.

Och ekonomiskt går det ihop, säger Hans Lindberg, moderat ordförande i Barn - och utbildningsnämnden.

– Det är inga större skillnader mellan att göra lokalt lagad mat i förhållande till att jobba med centralkök, och det är inklusive dom investeringskostnader vi har framför oss. Vi tyckte när vi tittade på det här för ett år sedan att det inte skulle gå att få ihop ekonomin men nu när vi ser till alla detaljer så ser vi att det går att genomföra, säger Hans Lindberg, (M), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".