Fortsatt kritik mot bårhus i länet

Kritiken mot hur döda hanteras på länets bårhus fortsätter. Radio Stockholm har tidigare rapporterat att avlidna på till exempel Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge inte täckts över ordentligt – kroppar har börjat ruttna och legat i smutsiga lakan. Nu stämmer flera in i kritiken.

Bo Forslund på begravningsbyrån Fonus säger att det är på de stora bårhusen i storstäderna som situationen är som värst.

– Det förekommer till och från på bårhusen att döda inte tas om hand på ett bra sätt, säger han till programmet P1 Morgon.

– Jag tror att det är som väldigt mycket annat, det är en ekonomisk fråga. Man drar ner på personal, och man hittar rationella modeller som ska gå fortare och kvickare. De döda måste ligga för länge på bårhusen också, på grund utav väntetider på kyrkogårdsförvaltningarna. Man får inte komma med kistan förrän det är ganska nära begravningen.

Pia Lidwall, kristdemokrat och ansvarig för frågor som rör bårhus i Stockholms landsting, är också bekymrad över situationen.

– Det som vi kan se, och som bekymrar oss på landstingssidan, är de långa väntetiderna, säger hon.

– Vi har startat diskussioner med kyrkogårdsförvaltningen, med Svenska kyrkan om de långa väntetiderna. Vi ska också se till att det ska finnas riktlinjer om hur man hanterar de här frågorna. Det ska täckas helt och det ska vara snyggt och fräscht och rent, men det behövs lite bättre rutiner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".