Tidigare polischef häktas för sexbrott

Uppdaterad 16:16
Den före detta polischefen Göran Lindberg, som misstänks för våldtäkt och förberedelse till våldtäkt mot barn, häktades i dag vid Södertörns tingsrätt. Han är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och förberedelse till grov våldtäkt mot barn.

Göran Lindberg har tidigare varit länspolismästare i Uppsala och rektor för polishögskolan. Han misstänks nu för våldtäkt mot en ung kvinna i Bandhagen i södra Stockholm och för förberedelse till grov våldtäkt mot barn i Stockholm, Solna och Falun.

– Det är otroligt för min klient att sitta häktad. Hans inställning är att han förnekar brott, säger advokat Karl Harling, som företräder Göran Lindberg.

Vad är hans känsla, vad har han berättat för dig om hur han upplever det här?

– Det vill jag inte gå in på, men av naturliga skäl så mår han ju fruktansvärt dåligt.

Mannen misstänks för att förra vintern ha våldtagit en ung kvinna i Bandhagen i södra Stockholm och för att den 25 januari i år ha förberett grova våldtäkter mot barn i bland annat Stockholm och Falun.

Justitieminister Beatrice Ask är chockad över misstankarna mot Göran Lindberg.

– Ja, man blir ju chockad och bedrövad naturligtvis. Det är ju fruktansvärt. Men jag vill också säga det att om inte polisen hade bedrivit ett intensivt spaningsarbete och grävt ordentligt i den utredning där man hittade detta, så hade vi naturligtvis aldrig fått veta vad som hänt.

– Här har de gjort ett bra jobb.

Lotta Myhrén, Ekot
i samarbete med P4 Extra

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".