huddinge

Flyktingar träffar svenskar i nytt projekt

Flyktingar mellan 20 och 30 år känner sig ofta ensamma och utan kontakt med svenska samhället. Det har integrationsavdelningen i Huddinge kommun upptäckt och därför startat ett projekt där unga flyktingar får gå på kurs tillsammans med svenska volontärer.

20-åriga Thikra Jassim från Irak gick den första kursen som hölls i slutet av förra året och tycker att det bästa har varit att alla som varit där har varit i samma ålder.

Kursen hålls varje dag i tre veckor. I år ska flera kurser hållas och därefter ska projektet utvärderas. Projektledaren Amir Hashemi-Nik säger att idén uppstod när de märkte att de unga flyktingarna hade ett behov.

– På SFI satt man till exempel med människor som var mycket äldre än de själva, men också att man ville träffa svenskar. Och det visste man inte hur man gjorde. Man hade försökt på tunnelbanan men inte fått någon respons. En tredje sak var att man ville diskutera svåra frågor som kultir, islam, religion och identitetsfrågor och så vidare.

Deltagarna diskuterar tillsammans integrationen i Sverige och hur de sociala koderna skiljer sig åt från i deras hemland. Personer ur föreningslivet bjuds också in för att prata med kursdeltagarna. De gör studiebesök och några dagar är också svenska volontärer med.

Samer Ahjizani som också gick den första kursen tycker det är jätte bra att ha fått kontakt med svenskar som kan hjälpa till att förklara saker som han inte kan fråga nån annan om.

– Vi har nu kontakt på Facebook, nätet, e-mail där jag kan fråga dem. Det kan man inte göra när man sitter på tunnelbanan eller på café, säger han.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".