Antalet fisktärnor i mälaren har minskat i fem år i rad. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Fisktärnan har det svårt i Mälaren

Fisktärnan har det fortsatt svårt att klara sig i Mälaren. Däremot har den ofta så kritiserade skarven nu stabiliserat sig i Mälaren efter den snabba tillväxten på 90 talet. Det visar Länsstyrelsens årliga fågelinventering.

Antalet fisktärnor i mälaren har minskat i fem år i rad. Och det här gör att Länsstyrelsen känner en viss oro för arten i Mälaren.

Särskilt tydlig var minskningen 2008 då antalet fåglar minskade med 21 procent.

Och från 2005 fram till förra årets räkning hade antalet nästan halverats, från nästan 1800 till knappt 1100 fåglar.

Vad minskningen beror på vet inte Länsstyrelsen. Men fågeln övervintrar i södra Atlanten och eventuella förändringar förhållandena där kan påverka antalet fåglar i Mälaren, tror Länsstyrelsen.

Om nu Fisktärnan verkar ha det svårt i Mälaren verkar Skarven må bättre. Beståndet har stabiliserat sig sedan den snabba tillväxten i antal under slutet av 90-talet.

År 2009 fanns cirka 2 400 häckande par i Mälaren. Ammoniaken i skarvens avföring dödar växtligheten på öar där skarven håller till vilket gör att många tycker illa om fågeln.

Förutom storskarv är den vanligaste fågeln på fågelskären i Mälaren gråtrut, därefter följer skrattmås.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".