Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig säkerhet i hemsjukvården

Det är inte bara på vårdcentraler det brister i säkerhetsrutinerna, detsamma gäller hemsjukvården. Arbetsmiljöverket har inspekterat 100 vårdcentraler i länet. Granskningen visar tydligt att distriktssköterskor, som ger vård och behandling i hemmet, är en utsatt grupp. 

Enligt arbetsmiljöinspektör Margareta von Döbeln bekymrar sig många närmast dagligen för säkerheten i arbetet.

– Det handlar om vilken larmanordning de ska ha för att kunna påkalla larm, och hur de gör om det skulle hända någonting, säger Margareta von Döbeln.

Bekymmer kring säkerheten präglar många distriktsköterskors vardag.  Arbetsmiljöverkets nyligen avslutade granskning visar att nästan alla - eller 99 av 100 inspekterade vårdcentraler har brister i sin larmberedskap. Den allvarligaste kritiken handlar om otillräckliga säkerhetsrutiner i hemsjukvården.

På Torsviks vårdcentral på Lidingö har man redan tidigare, på eget initiativ, tänkt till och börjat arbeta med de anställdas arbetsmiljö. Enligt verksamhetschefen Elisabeth Bley-Arvidsson är just hemsjukvården ett bekymmer. Hon säger att de skulle vilja ha dubbelbemanning vid hembesök, men att inte finns pengar till det.

– Skulle det vara riktigt säkert så skulle ju ingen distriktsköterska åka hem på ett första hembesök ensam någonsin. Men vi har inte möjligheter att göra hembesök med dubbel bemanning varje gång, säger Elisabeth Bley-Arvidsson.

Distriktssköterskan Margareta Rufelt har lång erfarenhet av hemsjukvård och av en känsla av otrygghet. Men garderingen, en fungerande mobiltelefon, räcker för det mesta säger hon.

Hennes långa erfarenhet har lärt henne en sak, att det finns ett stort värde i tydliga säkerhetsrutiner, speciellt för de som är nya i yrket.

– Kommer man ut nyutexaminerad och går hem till någon, så kanske man inte känner när man öppnar dörren, att det inte är rätt ställe. Det är något man lär sig efter lång erfarenhet, så visst behövs det något system som gör det lite lättare i hemsjukvården, säger Margareta Rufelt.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".