Flera sopsäckar har lämnats kvar.

Sopor blir liggande efter AD-dom

På flera håll i Stockholm och kranskommuner har soporna inte blivit hämtade som planerat i dag. Det efter att fackförbundet Transport beslutat om att strikt följa arbetsmiljöreglerna och till exempel inte hämta för tunga säckar.

– Jag har fått mycket indikationer på att det är mycket som inte har blivit hämtat. Man kommer inte in varken med bil eller personer eller ut med saker och ting, säger Peder Murell som är talesman för Transport hos renhållningsföretaget Liselotte Lööf.

Vad är det man kan ställas inför som sophämtare i Stockholms innerstad?

– Det är metervisa snödrivor, ej skottade fram till soprummen. Det kan vara portar som inte går att ställa upp, det kan vara säckar som är på tok för tunga. Det är nästan ingenting som uppfyller kraven, säger Peder Murell.

Hos Peder Murell har sms:en droppat in idag från åkare som rapporterar om problem – totalt är det 70 sopbilar hos Liselotte Lööf som berörs av Transports beslut om att tillämpa arbetsmiljöreglerna strikt. Det innebär bland annat inga säckar som väger mer än 15 kilo hämtas och att sopor inte töms om det inte skottats där de ska tas ut.

Bakgrunden är en dom i Arbetsdomstolen igår, där det slås fast att renhållningsföretaget Liselotte Lööf hade rätt att ändra ackordslön till månadslön för åtta sophämtare under pågående avtalsperiod. Enligt Transport innebär det här lönesänkningar.

– Förut har det varit att det har i alla fall varit baserat på att desto mer vi gör, ju mer betalt får vi, men ska de ta bort den moroten, så finns det ingen anledning att förstöra våra ryggar längre. Vi har länge kämpat för vår arbetsmiljö, men det är ingen som lyssnar. Nu är det dags att börja ta tillbaks det, säger Peder Murell.

Enligt domen igår hade Liselotte Lööf rätt att säga upp de åtta som vägrade skriva under det nya avtalet - men samtliga berörda finns kvar som anställda efter att idag ha gått med på de nya villkoren.

Hos Liselotte Lööf säger vice vd Andreas Lööf att kopplingen till lönen får stå för Transport, men att de i övrigt ställer sig bakom sophämtarnas krav på bättre arbetsmiljö. För att påverka fastighetsägare behövs hjälp från staden, menar han.

– Vi ställer oss bakom detta, vårt kollektiv måste naturligtvis ha en dräglig arbetsmiljö. Det är ju så att vi har inget avtalsförhållande med enskilda fastighetsägare, utan vi har en kund och det är Stockholms stad och de har i sin tur avtal med enskilda abonnenter, så vi måste samarbeta här, säger Andreas Lööf.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".