Takstolen vek sig på mitten och föll över banorna.
Salem/ Stockholm

Idrottshallars tak undersöks efter ras

Stockholm stad har under dagen inspekterat taken på sina idrottsanläggningar efter att flera halltak i länet rasat av snösmassorna. Igår rasade taket Rönninge tennishall i Salem in när elva personer var i hallen. De klarade sig utan skador.

En av de som var i hallen var Kjell Rosenkvist som var tillbaks vid den raserade tennishallen i dag. Han säger att han hade änglavakt.

Kjell Rosenkvist och han säger idag att han hade änglavakt.

– När vi såg att den första takplattan rasade så sprang vi för livet, säger Kjell Rosenkvist.

Vad kände du då mitt i paniken?

– Jag var rädd att jag skulle bli levande begravd.

Hur känns det att komma tillbaka så här dagen efter och se hur det ser ut här nu?

– Nu när det är ljust, det ser ju helt otroligt att man ens kom ut härifrån. Det är ett under att man klarade sig, säger Kjell Rosenkvist

De elva tennisspelare som fick taket över sig i Rönninge tennishall igår hade tur. Alla klarade sig utan fysiska skador.

Tidigare igår rasade även taket på ett lager i Haninge, inte heller där skadades någon, och inte heller i en tennishall i Tumba där den tunga blötsnön fick taket att ge vika imorse.

Enligt försäkringsbolaget IF har även många villatak rasat och besiktningsman Gert Eriksson varnar vissa av villaägarna.

– Man ska vara extra orolig om man har ett platt tak för där samlas ju mer snö. Nu i Stockholmstrakten börjar det ju bli en halvmeter snö och då är det nog dags att ta bort det.

Hur märker man då att taket kan vara på väg att rasa in?

– Det första som händer om man har en träkonstruktion är att det börjar knaka och spricka på insidan, och då kan det vara för sent. Har man mycket snö på taket som det är nu och man vet att det ska bli mildväder så är det bra om man kan ta sig upp och få bort lite, säger Gert Eriksson, besiktningsman på försäkringsbolaget IF.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".