Värme bidrar till bättre hälsa.
Stockholm

Äldre kan få rehabilitering i solen

Stockholms stad tänker låta äldre som behöver rehabilitering få möjlighet att resa till värmen i andra länder, enligt mönster från flera andra kommuner.

– Det är ett steg i att utveckla äldreomsorgen i Stockholms stad. Vi inför möjligheten att få korttidsvård utomlands, för de äldre som orkar resa iväg, säger det kristdemokratiska äldreborgarrådet Ewa Samuelsson.

Vilka kan komma i fråga?

– Det är i första hand den som blir beviljad korttidsvård, och som kan orka med en resa, och där den enskilde äldre känner att sol och värme påverkar förbättringen mycket mer, än att vara här hemma i ett gråmulet vinterväder.

I början  finns det plats för ett 40-tal personer per år och vistelsen kan vara mellan en och tre veckor.  Och att rehabiliteras på Teneriffa innebär inga extra kostnader för de äldre.

– För den enskilde äldre kostar det lika mycket som om man får beviljat korttidsvård här hemma.

Vad kostar det här för staden?

– Eftersom vi har samma kostnad här hemma, så kommer det att bli i stort sett samma, eventuellt något billigare, säger äldreborgarrådet Ewa Samuelsson.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".