Många kommer till Stockholm i hopp om att få arbete.
stockholm

Allt fler utländska personer på härbärgen

Allt fler papperslösa och medborgare från andra EU-länder söker hjälp på Stockholms daghärbärgen. På Ny Gemenskaps daghärbärge i centrala Stockholm är nästan var fjärde besökare utländsk.

– Sedan många nya stater har kommit in i EU så från de fattiga länderna så söker man sig till Sverige för att få en bättre tillvaro här, säger Anna Malmqvist, ansvarig för Ny Gemenskaps dagverksamhet.

Varje dag kommer runt 200 personer till Ny Gemenskaps daghärbärge på en bakgård på Kammakargatan i centrala Stockholm för att värma sig och äta lite. Stadsmissionsgården, som också driver daghärbärge i Stockholm, upplever också att fler utländska medborgare besöker deras lokaler på Södermalm.

Ungefär var fjärde person är antingen i landet illegalt eller kommer från något annat EU-land, framförallt Rumänien eller Polen. Många av dem har blivit bussade hit med löften om jobb, säger Anna Malmqvist.

– I vissa fall har de fått bo i någon lagerlokal efter liknande. Förväntningar är att de ska göra en del olagliga handlar, för tjejer prostitution och för killar att hjälpa till vid inbrott och lite sådant.

Rumänskan Paula Dragomir har anställts på Ny Gemenskaps daghärbärge för att hjälpa till. Hon säger att många människor från Östeuropa söker sig till norra Europa efter att ha hört att lågkonjunkturen inte drabbat de nordiska länderna lika hårt.  

– Alla säger "Åk till Skandinavien, där är krisen inte lika stor som i resten av Europa". Alla vill få ett jobb, alla vill kunna överleva.

Anna Malmqvist säger att hon flera gånger påtalat för socialtjänsten i Stockholm att det måste finnas ett kontor eller liknande som kan hjälpa den här gruppen. 

– Men då säger Stockholms kommun att det är inte vårat ansvar. Det finns även ett EU-kontor inte långt härifrån, men där säger de att deras uppgift är att informera om hur det fungerar i Bryssel.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".