Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SOLLENTUNA

Lärarförbund stämmer Sollentuna

Lärare arbetar mer, enligt lärarförbundet.

Uppdaterad 16:34
Lärarnas riksförbund stämmer Sollentuna kommun inför Arbetsdomstolen för att lärarnas arbetstid ökat. Enligt förbundet har den tid som lärarna ägnar åt undervisning successivt ökat, vilket gör att de samtidigt måste lägga mer tid på både för- och efterarbete till lektionerna.

Kommunala neddragningar och besparingar inom skolan har lett till en orimlig arbetssituation för många lärare, hävdar Lärarnas Riksförbund. Förbundet tar nu Sollentuna och kommunala Häggviksskolan som ett belysande exempel.

– På den skolan har våra medlemmar fått betydligt ökade arbetstider på grund av besparingsskäl, och detta menar vi bryter mot intentionerna i avtalen ända sedan 1996, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Är det här den enda skola ni hittat, eller finns det fler?

– Jag kan säga så här, det finns ett stort antal kommuner är vi har samma tvister. Nu ligger skolan i Sollentuna först ut, stämningen skulle lämnas in nu med mycket kort varsel - det finns fler skolor, fler kommuner runt om i Sverige och jag kan väl anta att det blir fler kommuner vi kommer att stämma inför Arbetsdomstollen, just medanledning av arbetstiden.

Maria Stockhaus, moderat ordförande i Sollentunas barn och ungdomsnämnd, tycker det är alldeles utmärkt att Arbetsdomstolen tar upp fallet med Häggviksskolan. Det här är en gammal tvist som kom till i en speciell situation, sen har åsikt stått mot åsikt och det är väl bra att frågan blir avgjord.

– Om man inte kommer överens om hur ett avtal ska tolkas, är det väl bättre om nån tredje part som är oberoende får avgöra vad det är som ska gälla, säger hon.

Såvitt Maria Stockhaus vet är är situationen för lärarna på Häggviksskolan inte på något sätt unik i dag. Men det betyder inte att Lärarnas Riksförbund kommer få nån framgång i domstol, säger hon.

– Det tror jag inte, eftersom vi gjorde en noggrann utvärdering innan att detta rymdes inom det kollektivavtal som finns, annars hade man naturligtvis inte gjort det här.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".