Mäklare friades nästan helt

Den kvinnliga mäklare som enligt åklagaren förorsakat Nordbanken förluster på 290 miljoner kronor frikändes i dag av Stockholms tingsrätt på alla punkter utom för mutbrott ''av ringa omfattning''.
Mäklaren åtalades för att ha att ha gjort omfattande aktieaffärer på eget bevåg och på bankens risk. Enligt åklagaren har hon tagit aktiepositioner utan uppdrag av kund och därmed överskridit sina befogenheter. Kvinnan nekade till brott. Hon hävdar att hon hade uppdrag från sina kunder att handla. Tingsrätten riktar däremot kritik mot Nordbanken där mäklaren arbetade. Rätten påpekar att Nordbanken fick en varning av Finansinspektionen för bristerna. Samtidigt understryker rätten att de chefer som under rättegången vittnat om att de inte kände till vidden av den åtalade mäklarens affärer själva burit en del av ansvaret för den oklara organisationen på banken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".