SÖDERTÄLJE

Södertälje satsar lite på tjejers idrott

Södertälje är den större kommun i landet som väljer att satsa minst på tjejers idrottande i förhållande till hur mycket som satsas på killars idrott. Det visar en granskning av Riksidrottsförbundets utbetalningar till idrottande ungdomar mellan 7 och 20 år.

Agneta Ström, chef för förenings- och idrottsenheten i Södertälje kommun säger att färre tjejer idrottar i Södertälje jämfört med andra kommuner.

– Dels är det ett problem vi har, det är hallbrist. Här har vi försökt avsätta medel för en hall som når tjejer. Men på grund av ekonomin har vi fått sätta stopp för det just nu.

Det är tidningen Dagens samhälle som sammanställt Riksidrottsförbundets utbetalningar av aktivitetsstöd till föreningar där barn och ungdomar i åldern 7 till 20 år tränar. Granskningen gäller 2008.

När siffrorna för större kommuner i landet, med mer än 50 000 invånare sammanstälts, så hamnar kommuner i Stockholms län i topp och botten. Mest jämställt är Haninge där "bara" drygt sju procent mer i utbetalningar går till killar än till tjejer.

Bland de fyra sämsta kommunerna finns dock Stockholm, Huddinge och Södertälje. Där går runt 50 procent mer pengar till killar som idrottar än till tjejer. Enligt riksidrottsförbundet visar det här på en ojämställd fördelning av pengarna.

– Södertälje är ju en stor idrottsstad, framför allt är det en elitidrottsstad, så idrotten finns ju i stan, men man kanske inte når bredden på samma sätt. Det finns inte riktigt bredd hos tjejer, kanske inte så mycket från invandrarområdena, säger Agneta Ström igen.

Radio Stockholm har tidigare berättat att Djurgårdens och Hammarbys fotbollsdamer tycker att de behandlas illa av Stockholms stad eftersom de inte har tillgång till någon snöfri fotbollsplan, något de inte tror skulle accepteras av herrlagen i samma klubbar.

I Södertälje har tjejerna, trots elitlaget Assyriska i superettan, ännu sämre möjligheter att spela fotboll än tockholmarna enligt Agneta Ström

– De elitlag som finns inom fotbollen har inte nått tjejerna, och där tror jag idrotten själv måste ta ett större ansvar, säger hon.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".