Dyrare bo i sålda hyresrätter

Sedan Nacka kommun sålde ut sitt kommunala bostadsföretag har hyrorna ökat mer i Nacka än i tre andra miljonprogramområden som jämförts med Nacka. Det visar en rapport från Hyresgästföreningen.
Malin Sherlock har på Hyresgästföreningens uppdrag granskat fyra miljonprogramområden i Sollentuna, Upplands-Väsby, Stockholm och i Nacka. Enligt den har hyresgästerna fått betala dyrt för den utförsäljning av allmänyttan som Nacka kommun gjorde. Under sex år har en normalstor trea i Nacka blivit 700 kronor dyrare än en likvärdig lägenhet i Upplands-Väsby och 400 kronor dyrare än Sollentuna- och Stockholmslägenheten. Men det har också blivit svårare att få tag på lägenheter för sociala och medicinska förturer enligt rapporten. Enligt Erik Langby, moderat kommunalråd i Nacka, satsar Nacka väldigt mycket på bostäder för de utslagna och han hävdar att svårigheterna beror på det allmänna trycket på bostäder i Stockholms regionen. Erik Langby säger också att det inte hade varit någon hyresskillnad om kommunen fortsatt att äga bostadsbeståndet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".