Tunnelbanetåg fick tömmas mitt i tunnel. Foto: Kaarina Wallin. SR Sisuradio.
Stockholm

Stor räddningsinsats i tunnelbanan

Uppdaterad 13:45
Det var byggdamm från en arbetstunnel mellan Östermalmstorg och T-centralen, och inte brandrök, som orsakade stoppet i tunnelbanan på morgonen. Ingen person skadades.

Ett omfattande räddningsarbete inleddes när larmet kom strax före nio på morgonen. T-centralen utrymdes och tunnelbanetrafiken stoppades. Matilda satt mitt i en tunnel mellan Östermalmstorg och Centralen när tunnelbanan plötsligt stannade.

– Först sa dem att det vara var ett strömavbrott, men sedan sa dem att det var en brand vid Östermalmstorg. Sedan släckte de ned hela tåget för att spara på elen, sedan fick man klättra ut från stegar ur tunnelbana och gå i en smal gång bredvid tåget. Det fullproppat med folk och tåget var ju fullproppat också, så det var lite klautrofobikänsla tyckte jag iallafall.

I en och en halv timme satt Matilda och hennes pojkvän inne i tunnelbanevagnen på röda linjen mellan Centralen och Östermalmstorg innan de evakuerades genom tunneln till T-centralen.

Det som först sades vara ett strömavbrott blev alltså till en brand, som sen visade sig vara byggdamm från en arbetstunnel.

Under flera timmar har röda linjen har stått helt stilla mellan Mariatorget och Stadion, respektive Karlaplan. Fortfarande flera timmar efter stoppet satt folk kvar i vagnarna.

Trots de första uppgifterna om brand i tunneln var det lugnt i den vagn där Matilda satt, även om det var obehagligt.

– Jag kände att jag fick lite panik och ville gå ut, men med tanke på att de var så långsamma med evakueringen kunde man ju tolka det som att det inte var så stor risk. Fast man ville ju så klart komma ut därifrån, säger hon.

Strax efter klockan tolv kom tunnelbanan i Stockholm i gång igen.

– Det blir stora följdförseningar, men tågen rullar på hela sträckan, även på röda linjen, säger Gisela Poellinger, pressekreterare på SL.

Ylva Bogegård
ylva.bogegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".