Kan leda till onödiga läkarbesök.
stockholms län

Trassel när sjukhus tar över medicinnota

Risken för fusk, trassel och byråkrati ökar när länets sjukhus nu själva får ansvaret för en stor del av läkemedelskostnaderna. Den varningen kommer från landstingets egna tjänstemän, efter gårdagens beslutet att sjukhusen får ta över en del av budgeten.

Sjukhusen ska ta över kostnaderna för mediciner på recept för närmast ofattbara belopp. Landstingets prognos för i år pekar på en total kostnad på nästan 1,4 miljarder kronor bara för recept på specialmediciner som inte står på den så kallade Kloka Listan – landstingets lista över de 200 vanligaste medicinerna.

Hittills har ordningen varit att läkaren skriver ut medicin på recept, patienten betalar själv upp till högkostnadsskyddet, och därefte står landstinget för resten av notan.

Nu är ändras det här. Beslutet i Hälso- och sjukvårdnämnden innebär att nästan 700 miljoner kronor överförs från landstinget till sjukhusen – nästan halva budgeten för mediciner som inte står med på Kloka listan.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen hoppas att beslutet ska leda till främst två saker: att mindre medicin skrivs ut i onödan och sedan hamnar i soporna, men framförallt att förskrivningen leder till att fler patienter följer doktorns ordninationer.

Men det finns risker, påpekar landstingets tjänstemän. Om kontrollen inte fungerar som den ska riskerar patienterna att bli bollade hit och dit när lika vårdgivare försöker få någon annan att betala, med onödiga läkarbesök och ökat besvär för den enskilde som följd.

Tjänstemännen tänker därför följa upp det hela noggrant på regelbundna möten med vårdgivarna. Dessutom finns också en möjighet för både landstinget och de enskilda sjukhusen att begära en omförhandling om ansvaret för vad medicinen kostar, om det visar sig slå orättvist på något sätt.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".