stockholms län

Nej till hjärtbyte på Karolinska

Hjärttransplantationer kommer inte längre få utföras på Karolinska universtitetssjukhuset. Från och med 1 juli kommer hjärttransplantationer bara att få utföras på två sjukhus i Sverige. Det blir på Sahlgrenska universitetssjukhuset och Skånes universitetssjukhus.

Karolinska universitetssjukhuset hade ansökt om att få fortsätta utföra transplantationer, men sjukhusen i Göteborg och Lund är de som anses ha de bästa förutsättningarna av de tre sökande.

Beslutet från Rikssjukvårdsnämnden gäller perioden från den 1 juli 2010 till den 30 juni 2015.

Anledningen att bara två sjukhus kommer att få fortsätta utföra transplantationer är att det görs så få transplantationer i Sverige. Inför beslutet rangordnades de tre sjukhusen bland annat utifrån patientvolymer, organisatoriska förutsättningar, forskningsverksamhet och geografiskt läge.

– Jag har väldigt svårt att tro att detta inte kommer att drabba invånarna i Mälardalen negativt, säger Jan Hultman, chef på thoraxkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, till TT.

Han ser onsdagens besked från rikssjukvårdsnämnden i skenet av tidigare beslut om att koncentrera hjärtkirurgi för både barn och vuxna till Göteborg och Lund.

– Vi ställer oss frågan: Vad är det som pågår? Är det regionalpolitik bakom besluten?

Han förutspår problem med att upprätthålla kompetensen inom hjärtvården i Stockholm. Hjärttransplantationerna är inte en isolerad del av vården utan del i en vårdkedja. Kunniga och ambitiösa medarbetare drar kanske slutsatsen att de måste flytta till Göteborg eller Skåne för att få arbeta med det de brinner för och detta leder till en risk för stor kompetensförlust, menar Jan Hultman.