Stockholm

Strömmen var av under evakueringen

Det var aldrig nån fara för passagerarnas liv när de evakuerades ur tunnelbanan i går. Strömmen var avslagen, enligt SL:s säkerhetschef Bengt Carlsson. Anledningen till evakueringen var att byggdamm misstagits för brandrök.

– I första läget vid pågående rökutveckling bedömde man att tågen måste utrymmas ganska fort och då var strömmen bruten. När det visade sig att det inte var ett akut läge med röken sa man att nu kan man göra det här i ett lugnt tempo. Då gjorde man en skyddsjordning, man kopplar en grov kabel mellan strömskenan och rälsen. Det är en kortslutning som man lägger in så att strömmen inte kan slås på, säger Bengt Carlsson säkerhetschef på SL.

MTR, som kör tunnelbanan, har idag gett sin första rapport till SL om händelsen i tunnelbanan i går morse.

Sent i morgonrusningen bröts strömmen i en så kallad likriktarstation vid T-centralen samtidigt upptäcktes rök mellan Östermalmstorg och T-centralen.

Rökutveckling som senare visade sig vara betongdamm från ett arbete i en arbetstunnel mellan Östermalmstorg och T-centralen.

Men två tåg med omkring 3 000 passagerare blev stående mellan Östermalmstorg och T-centralen. De fick gå längs spåret till T-centralen. Ett tåg som stod mellan T-centralen och Gamla stan kunde först efter två och en halv timme backa tillbaka till stationen.

Bengt Carlsson tycker att evakueringen kunde ha gått snabbare men vill i övrigt inte uttala sig om MTRs agerande.

– Jag vill inte säga någonting än utan jag vill se hela händelseförloppet hur det varit med tider och alltihop, för det var en komplicerad situation, säger Bengt Carlsson säkerhetschef på SL.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se