stockholms län

"Fri hyressättning löser bostadsbristen"

Samtidigt som länets befolkning bara växer presenterar Stockholms Handelskammare idag flera förslag på hur bostadsbristen i länet kan lösas. Ett av förslagen i rapporten handlar om att införa mer marknadsanpassade hyror, för både befintliga och nyproducerade lägenheter.

– Därför att det skulle vara mer intressant att bygga, framförallt hyresrätter, men det skulle också få en större rörlighet på bostadsmarknaden. Det som händer i dag om du har ett förstahandskontakt på en hyresrätt är att du håller i det till varje pris, säger Anna Wersäll chef för regionala avdelningen vid Stockholms Handelskammare.

Hur ser du på att unga, som det ofta handlar om som behöver en bostad, får betala oskäliga hyror?

– De får redan göra det på den svarta andrahandsmarknaden, men gör den här marknaden vit så kommer det du att få ut fler andrahandsbostäder. Det är det som är poängen, säger hon.

Stockholms Handelskammare föreslår även att det ska bli lättare att hyra ut hela eller delar av sin bostad.

– Vi gjorde en undersökning för några år sedan där vi frågade stockholmarna om de kunde tänka sig att hyra ut hela eller delar av sin bostad om de fick ta vilken hyra de ville och om de fick slippa att betala skatt. Då var det sju procent som svarade att de kunde tänka sig att göra det. Det ger 55 000 nya bostäder över en natt. Ett pennstreck av Mats Odell (kommun- och finansmarknadsminister) så har vi tio års bostadsproduktion.

Rapporten kommer att skickas ut till riksdagsledamöter och till politikerna i Stockholms kommunfullmäktige, men om de tar till sig förslagen återstår att se.

-- Jag hoppas att vi lyckas, men vi vet också att det här är minerad mark för politiker både till höger och vänster, avslutar Anna Wersäll.

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sr.se