1 av 2
Istället får männen betala rättegångskostnaderna.
2 av 2
stockholms län

Inget skadestånd för styckmordsfriade

De två före detta läkare som misstänkts för det uppmärksammade styckmord på Catrine da Costa 1984 får inget skadestånd från staten. Det slår Attunda tingsrätt fast i en dom idag. Männen, som kallats allmänläkaren och obducenten, anser att staten förstört deras liv och hade krävt 40 miljoner kronor i skadestånd.

Läkarna hävdar att de fått sina liv förstörda av en lång rad fel och försummelser som poliser, åklagare, rättsläkare och andra myndighetspersoner begått mot dem sedan de först åtalades för mordet på Catrine da Costa 1988.

Ingen av dem har kunnat arbeta som läkare sedan slutet av 1980-talet. Den så kallade obducenten är förtidspensionär och hans före detta kollega allmänläkaren är arbetslös och utförsäkrad.

Sedan kammarrätten fråntog dem deras läkarlegitimationer 1991 har de genom ett stort antal resningsansökningar förgäves försökt få en ny prövning av sin sak. Men först hösten 2009 togs deras krav på skadestånd upp i domstol. I en nästan två veckor lång process har Attunda tingsrätt lyssnat på de vittnen och sakkunniga som läkarna åberopat.

En enhällig tingsrätt konstaterar att läkarna inte lyckats visa att någon av de konstaterade felaktigheterna eller försumligheterna enskilt förorsakat eller bidragit till de påstådda skadorna.

Inte heller en sammantagen bedömning av samtliga fel och försummelser är tillräcklig för att det ska anses visat att det föreligger något orsakssamband mellan dessa och de skador som läkarna yrkat ersättning för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista