Fler uppmanas att ta sprutan
stockholms län

Risk för nytt utbrott av svininfluensa

Det kan komma en andra våg av svininfluensan senare i vår, eller till hösten, eftersom smittan finns utomlands. Därför anser Smittskyddsinstitutet att det fortfarande finns skäl att vaccinera sig, framför allt för ungdomar som är ute och reser.

– Det är lugnt just nu i Sverige. Vi har enstaka smittor men faran är definitivt inte över på sikt, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms län.

Vilka slutsatser drar du av hur många som vaccinerat sig hittills?

– Just personer som är unga, reser mycket i världen där det fortfarande finns influensa har vi nått för få, bara en tredjedel, säger Åke Örtqvist.

I andra grupper är däremot andelen som vaccinerat sig betydligt högre visar smittskyddsläkare Åke Örtqvists alldeles färska sammanställning. I riskgrupperna, kroniskt sjuka, gravida, och vårdanställda, är siffran runt 90 procent. Bland barn upp till 12 år runt 70 procent.

Det här kan komma att bli betydelsefullt den dag svininfluensan H1N1 slår till igen, för det kommer den att göra, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet. Då är det viktigt att ha ett grundskydd, för vaccinet fungerar, så mycket vet vi redan nu säger hon.

– Vaccinet verkar ha en mycket hög effektivitet jämfört med tidigare vaccin, men trots det kan vi inte säga exakt hur länge det håller, säger statsepidemiolog Annika Linde, vid Smittskyddsinstitutet.

Men argumentet att vaccinet fungerar så bra har hittills inte bitit på särskilt många av dem som löper störst risk att bli riktigt sjuka. Tove Ludvigsson och Staffan Bridahl har, trots att båda tillhör gruppen 18-30-åringar, inte vaccinerat sig.

– Jag vaccinerar mig inte. Jag har inte tänkt göra det heller, säger Tove Ludvigsson.

– Jag brukar inte vaccinera mig mot sådana här grejer, säger Staffan Bridahl.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista