Mellanöstern lockar Stockholmsföretag

Allt fler Stockholmsföretagare med invandrarbakgrund lockas knyta kontakter i Mellanöstern. Nätverket Sien som ska hjälpa företag med internationell inriktning att knyta affärskontakter i andra länder har på ett år växt från tio medlemmar till ett sextiotal. Nu planerar föreningen att öppna ett kontor i Dubai i Mellanöstern.

– Invandrargrupper har stora möjligheter på hemmaplan, de har stora sociala nätverk och de vet vilka marknadsbehov som finns där borta, säger Amir Fard är ordförande för föreningen.

Det som i dag är föreningen Sien, Stockholms regionens internationella entreprenörs nätverk, startade för drygt ett år sedan med ett möte mellan ett tiotal personer.

Idag har mötet växt till en förening med 60 medlemmar och med kontor på högsta vången i Kista Sience tower i Kista i Norra Stockholm.

I föreningen ingår företagare från världen alla hörn. Till exempel Peru, Iran, Irak, Sverige, Elfenbenskusten och Tanzania

Under förra året gjorde representanter från föreningen en resa till Dubai i mellanöstern för att knyta affärskontakter och nu talar man om att öppna ett kontor i just Dubai.

– Dubai känns rätt plats för oss att etablera oss där borta som ett center för vår aktivitet på regional nivå, säger Amir Fard.

Nästa stora satsning Sien ska göra är mot Irak. Där har svenska företag varit sent ute när det gäller affärer på grund av det oroliga läget.

– Det finns gott om plats för små och medelstora entreprenörer att komma in, dessutom efterfrågar man det svenska stödet Irak, eftersom flera i den nuvarande nya Irakiska regimen har varit i Sverige under tiden det varit mycket oroligt så att i parlamentet i Bagdad så sitter det personer som till och med talar svenska, säger Gunilla Partenius Olsson som är medlem i föreningen.

I framtiden planerar Sien bland annat att i ett samarbete med arbetsförmedlingen försöka locka till sig arbetslösa invandrare.

– Vi siktar på invandrare, de som varit långtidsarbetssökande och dom har stora möjligheter på hemmaplan där borta, säger Amir Fard.

Peter Johannsson
peter.johansson@sr.se