Rolf Könberg och Petter Lindfors lämnar sina uppdrag.
Stockholm

Ytterligare två moderater hoppar av

Två Stockholmsmoderater till hoppar av efter partiets egna utredning om moderater som värvat medlemmar genom att betala deras medlemsavgifter i partiet. De nya avhopparna är Petter Lindfors och Rolf Könberg, båda ledamöter i kommunstyrelsen.

– Det här är den värsta veckan för det här förbundet, sa Stockholmsmoderaternas ordförande Sten Nordin (M) när han inledde presskonferensen i Moderaternas kansli i Gamla stan tidigare idag.

– Det är klart att jag är väldigt ledsen och arg idag. Jag har jobbat 25 år i det här förbundet därför att jag tror på politiken. Jag vill inte ägna mig interna problem, jag vill ägna mig åt att berätta för stockholmarna hur vi kan bygga en bra framtid.

För en vecka sedan lämnade riksdagskandidaten Mats Rudin sina uppdrag. Två undersökningar har visat samma sak; att Mats Rudin rekryterat nya medlemmar i Tensta-Rinkeby utan att de själva behövt betala avgiften.

Nu gör ytterligare två moderater samma sak. Det är kommunstyrelseledamoten Petter Lindfors, som dessutom är ordförande för exploateringsnämnden, och kommunstyrelse- och fullmäktigeledamoten Rolf Könberg.

– De har tagit emot uppgifter om nya medlemmar och pengar från Mats Rudin för att sedan registrera det hos Stockholmsförbundet. Det är inte regelbrott i sig, men jag tycker ändå att det inte var ett lämpligt beteende, säger Sten Nordin (M).

Riksdagsledamoten Mats G Nilsson har gjort samma sak och också fått anmärkningsvärt många röster i provvalet, men vill inte lämna sin post. Han vill också få sin sak provad av nomineringskommittén. 

De andra moderater som tidigare varit föremål för utredningen har inte gjort något fel. Inget fusk har i alla fall kunnat beläggas, enligt utredningarna. 

Nomineringkommittéerna ska träffas senare under dagen för att försöka fastställa nya listor, men det arbetet påverkas naturligtvis.

– Provvalet är skadat och nomineringskomittérna som ska arbeta idag måste agera utifrån den verkligheten.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista