värmdö

Rättspsykiatrisk vård för dubbelmord

En 34-årig man har dömts till rättspsykiatrisk vård, för knivmord på sin pappa och sin farmor på Ingarö i Värmdö kommun i september i fjol. Dubbelmorden upptäcktes sedan en granne larmat polisen efter att själv ha blivit misshandlad av 34-åringen.

34-åringen tillbringade mycket av sin fritid hos sin farmor i hennes hus i ett gammal sommarstugeområde på Ingarö, Värmdö kommun. Den här gången var även hans pappa med, skriver tingsrättens dom.

34-åringen lider sedan flera år av en allvarlig psykisk störning och har missbrukat hasch under lång tid. Blodprover tyder på att han slutat ta sin medicin mot sin psykiska sjukdom.

Mannen säger sig inte ha något minne av vad som hände denna tidiga morgon i september ifjol. Men det är helt klarlagt att mannen använt "en exceptionell form av hänsynslöst våld", skriver tingsrätten, när han angrep och mördade sin far och farmor medan de sov.

Efter morden tog han sig in till grannen och misshandlade dem, sedan hotade och misshandlade han två andra par som var ute i sommarstugeområdet.

Mannen hittades och greps senare blodig i ett skogsområde i närheten. Nacka tingsrätt dömer honom till rättspsykiatrisk vård särskild utskrivningsprövning.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se