stockholms län

Kollektivtrafiken rustar för mer snö

Det har varit mycket trassel i både väg- och kollektivtrafiken i länet under dagen. Både tunnelbanan och bussarna har haft det besvärligt på många håll. Inför nattens snöfall, som väntas bli kraftigt, råder höjd beredskap.

I Roslagen har det under förmiddagen varit kraftiga förseningar i busstrafiken och oregelbunden trafik för samtliga linjer. Detsamma gäller för bussarna i centrala Stockholm, liksom för trafiken på Ekerö och Mälaröarna och i södra delen av länet - i Huddinge, Botkyrka och Salem.

Tunnelbanans både gröna och röda linje hade problem i morse, under förmiddagen är det mest den röda som haft störningar i form av växelfel, medan den gröna linjen strax efter lunchtid drabbades av växelfel med förseningar och oregelbunden trafik som följd.

Det har också varit växelfel både på Saltsjöbanan och Tvärbanan, medan pendeltågstrafiken under dagen gått förhållandevis störningsfritt. Men inför det förväntade snöfallet i kväll och i natt har Stockholmståg, som kör pendeltågen, tagit hjälp av alla tillgängliga resurser.

– Just nu är vi mitt inne i planeringsfasen för det här. Vi kommer få inställda tåg, delvis under helgen, men framför allt under måndag morgon, säger Mikael Lindskog, informationschef på Stockholmståg.

Hur beter ni er då för att möta det?

– Vi håller på och diskuterar att eventuellt, trots allt köra förstärkningstågen och vi ska se om vi hittar någon form av busslösning också.

Hur skulle du vilja beskriva den här vintern, rent snömässigt har det ju varit den värsta på många år?

– Det har ju varit mycket förseningar, men vi har i alla falla haft tåg ute som har kört pendeltågstrafiken, men jag tror inte att våra resenärer har varit nöjda med den trafik som har gått. Det är ju så att vi inte får betalt för de tåg vi inte kör, så det spelar ingen roll vems det bakomliggande felet är.

Hur ser du på det?

– Det är som det är, det är de förutsättningar som gäller, säger Mikael Lindskog, informationschef på Stockholmståg.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se