SL:s vd: "Stanna hemma i morgon!"

Inför måndagen har SL suttit i krismöte. Problemen för resenärerna väntas fortsätta under även om man stärker upp med ersättningsbussar.

– Tunnelbanan kommer att gå i tiominuterstrafik. Mest problematiskt tror vi att det blir längs områden med utomhusstationer. Där stärker vi upp med ersättningsbussar, säger Jenni Almgren på SL:s pressjour.

Kollektivtrafiken blir alltså glesare och det väntas bli trångt på de ersättningsbussar som sätts in. SL uppmanar därför de trafikanter som inte måste åka i rusningstrafik att om möjligt åka senare under morgonen.

SL:s vd Göran Gunnarsson går ännu längre och uppmanar resenärerna att stanna hemma.

"Vi vet redan nu att det kommer att bli störningar trots att alla tillgängliga resurser gör allt för att minimera problemen. Därför vill jag uppmana alla som har möjlighet att undvika rusningstrafiken och kan du arbeta hemifrån så gör det!", skriver Göran Gunnarsson i ett pressmeddelande.

Pendeltågen kommer att gå i 15-minuterstrafik istället för var tionde minut och några ersättningsbussar blir det inte, om läget inte blir akut.

– Vi försöker hushålla med ersättningsbussarna eftersom dem behövs för att ersätta tunnelbanan, säger Jenni Almgren.

När det gäller busstrafiken är SL optimistiska.

– Bussarna har gått bra ganska bra och väghållningen har överlag fungerat bra. Vi kommer att plocka bort en del ordinarie bussar för att använda som ersättningsbussar.

Vad tror ni att resenärerna kan vänta sig för förseningar i morgon?

– Det är svårt att säga men det kan bli upp till en halvtimmes förseningar i tunnelbanan. Även om vi sätter in ersättningsbussar är det svårt att få in lika många resenärer som i ett tunnelbanetåg, säger Jenni Almgren.

SMHI har varnat för mer snö under veckan men SL hoppas att det inte ska bli lika illa som i helgen. En sambandscentral har etablerats som ska övervaka läget.

Samtidigt har många resenärer irriterats över utebliven information i tunnelbanan och på busstationer.

-- Det har varit en varit svår situation och trafikledningen har försökt få ut trafik och har ibland bara hunnit fokusera på det, säger Jenni Almgren.

Under dagen kom rapporter om att ett tåg på tunnelbanans gröna linje hade skenat förbi Slussen på lördagskvällen.

– Att det skulle ha skenat är lite överdrivet. Det var svårt att bromsa, föraren bromsade så gott han kunde men lyckades inte stanna vid Slussen, säger Jenni Almgren.

Problemen ska ha berott på att snö kommit in mellan bromsarna och efter händelsen valde SL att glesa ut trafiken.

– Jag har inte hört talas om det tidigare och jag har pratat med vår säkerhetschef som säger att det är väldigt sällsynt, säger Jenni Almgren på SL:s pressjour.

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se