Tunnelbanetrafiken ovan jord ställs in

Uppdaterad 11:35
Under måndagen ställer SL in tunnelbanetrafiken ovan jord. Den stränga kylan har lett till att det har bildats isskorpor på strömskenorna. Även övriga trafikslag, pendeltåg, lokalbanor och bussar, har dragits med stora problem under dagen.

På röda och gröna tunnelbanelinjen är all trafik inställd ovan jord och bussar ersätter - men SL har inte klarat att få fram ersättningsbussar som fullt ut kan ersätta de tåg som inte går.

Pendeltåg och lokalbanor – Saltsjöbanan, Roslagsbanan, Tvärbanan och Lidingöbanan -- går med reducerad och oregelbunden trafik och ersätts på vissa sträckor med buss.

Eftersom extrabussar måste sättas in för att täcka upp för inställd tågtrafik har det också lett till att de ordinarie busslinjerna går med minskad trafik.

I eftermiddag befaras fortsatta problem i kollektivtrafiken, framför allt under rusningen, säger Mia Adolfson, informationsansvarig på SL, till Radio Stockholm.

Även när det gäller fjärrtågen är det många avgångar inställda. Bland annat berörs flera avgångar mellan Stockholm och Göteborg och även avgångar mellan Stockholm och Dalarna. Samtliga tåg som går via Hallsberg, med avgångstid före klockan tolv i dag, är inställda.

När det gäller biltrafiken har det också varit en del störningar – under rusningstrafiken föll en tung stålbalk ner över Värmdöleden, vilket orsakade långa köer. Balken har nu röjts undan.

Enligt polisen har det också varit problem med att flera bilar blivit stående när motorn har börjat koka. Troligen handlar det om att de glömt att fylla på ordentligt med glykol i kylarvätskan, enligt polisen.