Sjukhuset kräver en ny utredning.
stockholms län

Karolinska vägrar att sluta göra hjärtbyten

Karolinska Universitets-sjukhuset i Solna tänker fortsätta att göra hjärtbyten, trots att Socialstyrelsen har bestämt att transplantationerna bara ska ske i Göteborg och Lund. Överläkare Jan Hultman, chef för Thoraxkliniken, säger att beslutet kommer att få allvarliga konsekvenser för patienterna.

Överläkare Jan Hultman, chef för Thoraxkliniken på Karolinska, säger att beslutet i högsta grad kommer att påverka patienterna.

– Jag skulle vilja säga att det handlar om liv och död. Vi har haft patienter som vi bedömer inte går att transplantera någon annanstans, för man bör inte att transportera dem. Då har jag väldigt svårt att förstå varför en avancerad verksamhet helt och hållet ska vara koncentrerad till södra Sverige i vårt avlånga land, och med den befolkning vi har här. Det går inte ihop, säger Jan Hultman och fortsätter:

– Jag är rädd att det går prestige i det här. Jag är också rädd att sjukvården får ett dåligt rykte, att vi käbblar. Det här är inte tjäbbel, jag ser det här som väldigt allvarligt.

I förra veckan kom beskedet från Socialstyrelsens riksansvarsnämnd: Karolinska förlorar rätten att utföra hjärttransplantationer. Patienter som behöver ett nytt hjärta måste i stället åka till Göteborg eller Lund.

Sjukhusen där har högre kompetens – de har längre erfarenhet, bättre organisation och gör fler operationer. Det visar den utredning som ligger till grund för beslutet.

Men utredningen får kritik, både från sjukhusledningen och från landstinget. Det faktum att kön för ett hjärtbyte längst i just stockholmsregionen är inget utredningen har tagit hänsyn till. Inte heller att det är här som antalet operationer ökar mest.

Överläkare Jan Hultman och hans kollegor går så långt som att säga att rapporten är partisk – den ensamma utredaren Robert Wenglén har tidigare arbetat på Universitetssjukhuset i Lund och är därför jävig, anser dem.

Men det skjuter Rikssjukvårdsnämndens ordförande Lars Erik Holm ifrån sig.

– Det är ett vanligt sätt att misstänkliggöra ett beslut att kasta smuts på det. Vi finner ingen grund för den jävsanklagelse som kirurgerna tar fram, säger han.

– Just nu är det högljudda protester från enstaka kirurger. Jag tror att landstingsledningen förstår att här gäller det att visa att man följer de beslutet som man är med och tar fram själv, även om man inte alltid gillar beslutet. Man kan inte välja vilka beslut man ska följa, säger Lars Erik Holm.

Holm säger att han förutsätter att landstingsledningen här i Stockholm ser till att de anställda på Karolinska följer nämndens beslut. Det har tagits på uppdrag av riksdagen för att effektivisera och förbättra vården, och kan inte överklagas.

Men sjukhuset tycks få stöd av politikerna. Finanslandstingsrådet Catarina Elmsäter-Svärd (M) skriver på sin blogg att beslutet är "mycket olyckligt och direkt olämpligt". Landstingsrådet Maria Wallhager (FP) anser att landstinget bör överväga att dra sig ur rikssjukvårdsnämnden om beslutet inte ändras.

Lars Joakim Lundqvist (M), som sitter i nämnden, röstade emot beslutet och kräver att frågan om jäv granskas ordentligt. Dessutom vill han att beslutet börjar gälla först 1 januari nästa år, i stället för den första juli i år.

Medan bråket pågår oroas många patienter och anställda på hjärtkliniken över vad som kommer att hända. Hans Skönborg, som nyligen opererats för en hjärtinfarkt och har ett stort ärr i bröstkorgen, är inte särskilt förtjust i tanken på att i framtiden behöva åka till Göteborg eller Lund för att få vård. Inte hans fru Gunilla heller.

– Nej, det är förskräckligt tycker jag. Som anhörig har man ett behov av att vara nära den som är sjuk, och speciellt hjärtpatienter. Jag tror att det betyder väldigt mycket inom vården att man har sina nära och kära inom räckhåll, och att åka ned till södra Sverige det tycker jag låter väldigt, väldigt långt bort.

Och undersköterskan Pierre Vakel på hjärtkliniken kan inte heller förstå beslutet.

– Nej, jag tycker att det är förjävligt. Vi har patienter som ligger hos oss och väntar på ett hjärta, och de tycker inte om det.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".