Plus i kassan för de flesta kommunerna

De allra flesta kommuner i länet ser ut att redovisa plus i kassan när boksluten för 2009 nu börjar bli klara. Men än är det för tidigt att ropa faran över efter den lågkonjunktur som slog till hösten 2008.

I Botkyrka, som går med ungefär hundra miljoner i överskott är det ändå inte läge för några extra investeringar under kommande år, säger ekonomichefen Rolf Gustafsson.

– Vi har följt vår budget för 2009 och det är vi ganska glada och tacksamma för med hänsyn till de förutsättningar vi har haft.

För många av kommunerna i länet har resultatet för 2009 blivit något bättre än väntat och i stort sett alla visar hittills plus. Några exempel: Salem nio miljoner plus, Tyresö 46 miljoner, Haninge 94 miljoner och så Botkyrka cirka 100 miljoner.

I Botkyrkas fall är ungefär 40 av de 100 miljonerna avsatta för pensionskostnader. Resten kommer att behövas under kommande år, när det väntas fortsatt kärva tider, säger Rolf Gustavsson.

– Det här behöver vi för att klara de investeringar som vi har beslutat om tidigare.

I den senaste ekonomiska prognos som gått ut till kommunerna spås ett bättre 2010 än väntat, men ett besvärligt 2011. Å det här gör att många kommuner är försiktiga när de nu ska planera framöver. Kommunerna får enligt lag inte gå med underskott. En kommun som ändå gör det är Södertälje, som redovisar ett underskott på 22 miljoner kronor för 2009.

– Man har ju upp till tre år att ta igen det, men vi måste ju få balans i ekonomin och det är ju vår stora utmaning 2010, säger Mats Christiansson, ekonomidirektör i Södertälje.

Hur ska ni bära er åt för att göra det?

– Ja, alltså vi har ju precis påbörjat jobbet då för 2011 och de kommande åren och vi har inga färdiga förslag än. Men får vi inga extra pengar från staten i fortsättningen så är det riktigt bekymmersamt.

Den viktigaste förklaringen till att Södertälje inte får sin budget att gå ihop är arbetslösheten, just nu länets högsta. Och där arbetar kommunen med flera åtgärder, säger Mats Christiansson.

– Här gäller det framför allt att få igång jobben lokalt i Södertälje, så att folk kommer i jobb. Vi har ett bra samarbete med arbetsförmedlingen, vi har bildat ett bolag tillsammans med Manpower, vi har bildat ett byggbolag tillsammans med Peab där vi kommer att sysselsätta folk som idag är arbetslösa, så att vi tar den typen av initiativ, säger Mats Christiansson, ekonomidirektör i Södertälje.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".