Kraftvärmeverk.
STOCKHOLM

Minskade utsläpp av växthusgaser

Utsläppen av skadliga växthusgaser har de senaste 20 åren minskat med 25 procent i Stockholm, enligt en ny rapport från miljöförvaltningen i Stockholms stad. Det finns flera förklaringar till minskningen.

– Smartare system, förnyelsebart bränsle och bra fastigheter där energiförbrukningen är låg är förklaringen till detta. Samtidigt har vi vuxit befolkningsmässigt och samtidigt har vi haft en bra tillväxt i ekonomin, så att det här illustrerar att man kan kombinera tillväxt med miljöhänsyn, säger miljöborgarrådet Ulla Hamilton (M).

Användning av fjärrvärme som i hög utsträckning drivs av förnyelsebara bränslen, ett stort kollektivtrafikresande, miljöbilar och bättre rening gör att utsläppen av växthusgaser går ned. Ett ökat cyklande och energismartare hus har också bidragit.

Stockholms stad räknar med att utsläppen av växthusgaserr i Stockhiolm fortsätter att minska och runt 2015 har nivån närmast halverats jämfört med 1990. Miljöpartiet ser utvecklingen som positiv, men kräver fler förbättringar.

– Förutom de åtgärder som Stockholm redan gjort, så behöver vi göra mer. Det går att byta ut olja mot trädbränsle och biogas i uppvärmningen av våra fastigheter. Och det går att upphöra med kol i fjärrvärmeanläggningen som vi har i Värtan till 2015, säger oppositionsborgarrådet Yvonne Ruwaida (MP).

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista