stockholm

Ingen ökad biltrafik trots kaoset i t-banan

Trots de senaste dagarnas stora problem i kollektivtrafiken har biltrafiken till och från Stockholm inte ökat. Det visar Transportstyrelsens siffror över hur många bilar som passerat betalstationerna för trängselskatt.

– När vi tittar på statistiken då över hur många passager vi har genom betalstationerna in i och ut ut Stockholm stad så kan vi inte se någon nämvärd ökning utav antalet passager under februari månad. De ligger på ungefär på samma nivåer, säger Eva Söderberg, informatör vid Transportstyrelsen.

I måndags och tisdags låg all tunnelbanetrafik ovan mark på den gröna och röda linjen nere. I stället fick stockholmare som skulle till skolor och arbeten åka ersättningsbussar till stan.

För många tog resan tre eller fyra gånger så lång tid som en vanlig morgon, på grund av att bussarna fastnade i bilköer på infartslederna.

Men trots köerna så ökade inte antalet bilar som åkte in i centrala Stockholm under den tiden på dygnet då man ska betala trängselavgift. Antalet bilister var ungefär lika många som andra måndagar i februari. I måndags var det färre bilar som åkte in till Stockholm, jämfört med i tisdags.

– När man sitter i bilköer är det klart att man upplever att det är en otrolig trängsel och mycket bilar men det kan ju också bero på att bilarna kör betydligt långsammare på grund av väglaget. Det kan bero på att man väljer andra vägar, till exempel Essingeleden eller andra kringfarter som gör att det inte syns i vår statistik, säger Eva Söderberg.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se